Sağlık Bakanlığından Uyarı...Lütfen Herkese Duyurun !!

Bu önemli bilgiyi twitter hesabımdan elimden geldiğince duyurmaya çalıştım. Ama biliyorum ki gün içinde blog takipçilerim çok daha fazla. O yüzden biraz olsun modaya ara veriyoruz ve sağlığımıza odaklanıyoruz. Hadi bizi geçtim evlatlarımızın sağlığı için bu bilgi çok ama çok önemli !

SAĞLIĞA UYGUN OLMAYAN BESİNLER

ROTAHABER (ÖZEL) - Gıda sektöründe arka arkaya gelen olumsuz haberler tüketicilerinin güvenini zedelerken, günlük hayatta çok sık kullanılan ürünlerde sağlığa zararlı maddelerin bulunması tüketicilerin tedirginliğini arttırıyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı önce sahte bal üreten firmaları, ardından da insan sağlığına zararlı gıda maddesi üreten firma ve markaları açıkladı. Geçtiğimiz günlerde ise Starbucks'ın, çilekli Frappuccino içeceklerinde böcekten elde edilen boya maddesi olan karmini kullandığını kabul etmesiyle farklı gıda maddelerinde kullanılan Karmin yeniden tartışmaya açılmış oldu. Rotahaber, sahte bal başta olmak üzere insan sağlığına zararlı maddeleri ve böcek içren ürünleri tek tek açıklıyor. İşte o markalar ve ürünleri...



Kısaca meyveli ürünlerin hiçbirine yaklaşmayacağız. Bir de sağlığa zararlı olarak afişe edilen marka ve ürünler var. Onlarda ;



Son günlerde gündemi epey meşgul eden sahte bal markaları ise ;





Share

Yorumlar

  1. gerçekten teşekkür ederim. postunun çıktısını alıp buzdolabının üstüne yapıştıracağım

    YanıtlaSil
  2. karmin'in zararlı olduğuna emin misin pelin?

    http://gundem.milliyet.com.tr/bu-bocek-altin-degerinde-/gundem/gundemdetay/14.09.2011/1438339/default.htm

    YanıtlaSil
  3. valla benim emin olup olmamam önemli değil. sağlık bakanlığı açıklamış bende aracı olup paylaşıyorum.

    YanıtlaSil
  4. Hadi boyalı renkli gıdalar ve ucuz markalar neyse hiçbirini eve sokmuyorum zaten de en çok pınar çocuk sütüne şaşırdım. En sonunda eve bi inek alıcam o olacak!

    YanıtlaSil
  5. Facebook da linki paylaştım.Adı sanı duyulmamış markalar bi yerde hadi anlaşılır,zaten bilinçli tüketici kullanmaz bunları ama ya yılların markaları.En güvendiklerimizde böyleyse vay halimize.
    Şimdi düşünüyorum da evimize almayız bunları tamam ama okullar,dışarda tükettiklerimiz? Çok can sıkıcı gerçekten.

    YanıtlaSil
  6. çok çok sevindim böyle bir post hazırlamana. kesinlikle bu tür gıdaların teşhir edilmesi gerek. cola ya siyah rengi verende maalesef bir böcek. 5 senedir cola içmiyorum. bunu çevremdeki herkese söylüyorum ama dikkate alan yok. ancak bu tür haberlerle kamuoyuna baskı yapılır.
    açıkcası ben şaşırdım bakanlığın bunu yapmasına. içinde ülkerinde geçmesi şaşırttı. hükümet destekli bir gıda sektörünüde bu şekilde deşifre ediyolarsa iyi umarım altından başka bişey çıkmaz.

    kendiniz yiyorsanız vazgeçemiyorsanız bile çocularınıza kıyıp bu tür gıdaları yedirmeyin. çok fazla meyve yediğinizde bu tür gıdaları aramıyorsunuz zaten.
    peline eline sağlık bunu paylaştığın için.

    YanıtlaSil
  7. Pelincim postun için teşekkürler ama anlamadığım şey şu; acaba sağlık bakanlığı bu firmaları açıklayana kadar üretici firmaya neden yasak getirmiyor yani sağlığa zararlıysa neden engellenmiyor? enteresan doğrusu...

    YanıtlaSil
  8. Carmin boceklerinin kod olarakta icerik listesinde belirtebilir ureticiler. Avrupa'daki kodu E120. Bilmiyorum Turkiye'de hangi kodu kullaniyorlar bu kirmizi boya icin.

    Saygilar,
    Ozlem

    YanıtlaSil
  9. "Beslenmek" icin tukettigimiz urunlerin fabrika yapimi kimyasallar olmasi cok aci. Bu konuyla ilgilli olarak herkese Micheal Pollan'in kitaplarini tavsiye ederim.

    Masamiza koydugumuz, cocuklarimiza yedirdigimiz sentetik yiyceklerin kisa bir oykusu icin beklerim:

    http://foodistique.blogspot.com/2012/04/yemezler-gdoya-tepkinizi-gosterin.html

    sevgiler,

    damla

    YanıtlaSil
  10. Paylaşımın için teşekkürler.Böylesi markaları görünce neye güveneceğimizi şaşırıyorum :(((

    YanıtlaSil
  11. yav aksam aksam sinirlendim burası moda bloguymus ayık olun kızlar rujlarda da renk vermesi icin maxfactor loreal tarzi butun markalarda bu böcüğü kullaniyor.göz sac boyaları her seyde var yani carmine

    YanıtlaSil
  12. Herkese merhaba,

    Bu konuya açıklık getirmek ve bazı yanlış anlaşılmaları gidermek adına bu mesajı yazmakta fayda görüyorum.

    Öncelikle bakanlığın yaptığı sadece iki resmi açıklama var; bunlardan ilki sahte bal açıklaması. İkincisi isebazı gıda ürünlerinde (örn . Apikoğlu sucuk) tespit edilen "tağşiş" durumu. Tağşiş gıda sektöründen uzakta olanlar için oldukça sıradışı bir kelime aslında. Gıdada yapılan sahteciliği ifade eder. Apikoğlu'nun sucuğun üzerine ben %100 dana sucuğu satıyorum yazıp, aslında sucuğa kanatlı eti karıştırması tağşiş için en güncel örnek.

    Carmin konusuna gelirsek; Carmin AB tarafından onaylı bir renklendirici maddedir. E koduna sahiptir.
    Yıllardır E kodları ile ilgili onlarca yalan habere rastladım.E kodu öcü değildir. Bir maddenin E kodu varsa bilin ki, o madde ciddi araştırmalardan geçmiş ve güvenliği AB gıda yasalarına göre onaylanmış demektir.

    Carmin bir tür böceğin kabuğunda bulunan kırmızı renkli bir madde. Bana kalırsa bu kadar yaygaranın kopmasının sebebi de bu böcek mevzusu. Karides de denizde yaşayan bir böcek; ama afiyetle yiyoruz değil mi? Başka bir örnek vermek istiyorum. Midye denizin arıtma sistemi gibidir;suda bulunan kirleri, ağır metal kalıntılarını, pek çok bakteri ve virüsü temizler. Midye tava ya da midye dolma ile ilgili ben şu ana kadar hiç bir haber duymadım basında.

    Rotahaber tarafından çıkan habere gelirsek; belli aralıklarla gıda sektörü ile ilgili bu tip haberler çıkar. Konu ile alakası olmayan insanlar (çoğu zaman saçma) yorumlar yapar ve insanlara yanlış bilgiler verirler. Hatırlıyorum yıllar önce ketçap kanserojenmiş; içinde E330 varmış, çok zararlıymış diye en son çıkan Carmin haberine benzer haberler çıkmış; ortalık kaynamıştı. E330 sitrik asitin AB içerisindeki kodudur. Sitrik asit
    ne midir? Limonun ve pekçok turunçgilin (citrus) içinde bulunan meyve asididir. aynı zamanda C vitamininin yapı taşıdır. İçinde E330 var diye ketçap yemeyip; hergün C vitamini tableti alan insanın hali de bana göre traji komiktir.

    Starbucks'ın Carmin kullandığını açıklamasının skandal olmasının sebebi Carmin'in zararlı olması değildir. Asıl skandalın sebebi starbucksın vegan ürün olarak sattığı çilekli içeceklerinde, hayvan kaynaklı maddelerin bulunmasıdır. Bu etik açıdan rahatsız edici bir durum. Tabi bizim ülkemizde etik değerleri pek çok insan (başta da medyanın büyük bir kısmı) umursamadığından; haberi duyunca aaa bu carmin kesin kanserojen falandır hadi patlatalım haberi demişlerdir.

    Yine mesajda geçen ürünler listesine baktığımda dikkatimi çeken bir nokta var ki; bu da zaten bu haberin gerçekliği konusunda görür görmez fikir sahibi olmamı sağlamıştı. Jelibon ürünlerinde Carmin kullanılmamaktadır arkadaşlar; bu haberi yapan kişi neye göre o listeye Jelibon ürünlerini koymuş anlayamadım.Ayrıca piyasada içinde Carmin bulunan daha pek çok ürün var; fakat neden özellikle bu listedeki ürünler ön plana çıkmış anlayabilmiş değilim.

    Gıda bilimi ve teknolojilerine hem akademik hem de profesyonel anlamda yıllarını vermiş bir insan olarak ilk söyleyecğim şey; gıda ile ilgili her duyduğunuza inanmayın. Bunları televizyonlarda boy gösteren ünlü proflardan dahi duymuş olsanız da her duyduğunuza inanmayın. Gıda kolayca manipüle edilebilen; yalan haberlerin bolca dolaştığı bir sektör; siz aklınıza takılanı en iyisi bir bilene sorun. Ondan aldığınız bilgileri de başka bir bilenle ya da başka yollarla (google vs) doğrulayın.

    Carmin tüketmek size sağlık açısından bir zarar vermez; sadece kişisel tercihiniz tüketmeme yönünde olabilir. Buna saygım sonsuz; insan bedenine hangi gıdanın gireceğini seçip seçmem konusunda özgürdür. Zaten ambalajlı ürünlerin üzerlerinde içerik listelerinin olmasının da ana sebebi budur.

    Çok uzun oldu biliyorum; ama göz göre göre insanların yanlış şekilde bilgilendirilmesine gönlüm el vermedi.

    sevgiler

    YanıtlaSil
  13. bu böcek kolada da var.Aslında bu işin hayırlı bir tarafı var bu ürünlerin hepsi kilo yapıcı almak istersem böcek gelir aklıma almam.Çünkü kola da öle olmuştu.

    YanıtlaSil
  14. E kodlu katkı maddelerinin Avrupa Birligi tarafından onaylandığı dogru. Zaten başındaki E harfi de Europe'dan gelme. Bu katkı maddelerinin bazıları doğada bulunan maddelerden elde ediliyor gerçekten ve bunların sağlıga zararlı olmadığı söyleniyor. Bütün E ler büyük araştırmalardan geçiyor ve AB'den onaylı tamam da örneğin E951 Aspartam da onaylı ama sağlığa zararlı olduğuna artık hemen hemen bütün doktorlar inanıyor. Dolayısıyla bu katkı maddeleri AB onaylı demek bunların zararsız olduğunun göstergesi değil. Bu şu anda bunlar zararsız gibi ancak 5 sene sonra bunların zararlı olduğunu soyleyebiliriz demek. Tıpkı sigara gibi. Yıllarca sigara endüstrisi sigaranın sağlığa zararlı olmadığını söyledi ve bunu bilimsel raporlarla tespit etti. E şimdi ne oldu. Hangi saygın bilim adamı sigara zararsız diyebilir günümüzde. Şahsen artan kanser vakalarının en büyük nedeninin her gün yediğimiz gıdalardan kaynaklandığını düşünüyorum ve bu konuyla ilgili bizi uyarmaya çalışan profesörlere de saygılarımı sunuyorum.Çünkü onlar tek amaçları daha fazla kar etmek olan dev gıda şirketleriyle Don Kişot gibi savaşıyorlar. Diger bilim adamları da para için her şeyi yapıyorlar. Tıpkı sigara konusunda yapılan çalışmalar gibi.

    Aylin

    YanıtlaSil
  15. Kişilerle ilgili akademik ünvanlarına bakarak genelleme yapmamak lazım. Öyle çok Don Kişot Profesör biliyorum ki; muayenehane kiralarını sağlıklı ya da sağlıksız diye önerilerde bulundukları gıda üreticilerine ödetiyorlar. Bir sektörü karşısına alarak açıklama yapan profesörlerin, aslında başka bir sektörde "desteklendiği" gün gibi çok da nadir olmayan bir durumdur.
    Tıpkı yıllar boyunca kırmızı et tüketimini sınırlandırın; kalp hastası olursunuz, beyaz et yiyin diyenlerin kanatlı endüstrisinde ihya edilmesi gibi..

    YanıtlaSil
  16. manisa ya da muğlada bu böceğin yetiştirildiğini duydum izmirli bir doktor arkadaşlan..ama ne dedere doğrudur bilemem..saygılar

    YanıtlaSil
  17. Bu kadar listeyi aklımda tutabilirmiyim bilmiyorumama özellikle kırmızı gıdalar dikkatimi çekti. yorumlardan özellikle bilgilendirme amacı taşıyan yorumsahiplerinede en az senin kadar teşekkür ederim. Öte yandan organik her şey doğal gibi yeni pazarlama trendlerini de son zamanlarda başka bir ticari trend her doğal olan sagliklimidir. Bu gun bir cok zehir uyuşturucu neden elde ediliyor? Galiba dogrusu anneannelerimiz gibi bir mutfak alışkanlığı oluşturmak.

    YanıtlaSil
  18. Peliiinn, ellerine sağlık arkadaşım. Ben de çıktısını aldım ve mutfaktaki manta panomuzda asılı duruyor. B süper post için emeğine, yüreğine sağlık.

    YanıtlaSil
  19. yiyecek içeceklerin üzerinde içerikleri yazılırken bütün kullanılan maddeler yazılmaz. çok küçük miktarlada kullanılan bir çok kimyasal madde yazılmaz. onlarında ne olduğunu bilemediğimiz için ne yediğimizi ne içtiğimizi gerçek anlamda bilmiyoruz. bence endüstriyel gıdaları hayatımızdan çıkarmak en mantıklı olanı.
    2 hafta bu tür gıdaları çıkarmak bile sağlığı çok etkiliyor. özellikle yüz, insanın sağlığını ne durumda olduğunu ele verir. parlak ve canlı ise bu iyi beslendiğinizi gösterir. 2 hafta boyunca market ürünü yemediğim zaman nerede cilt bakımı yaptırdığımı soruyor insanlar.bu gıdaları kısa bir süre bile hayatmıza sokmamak bedene çok iyi geliyor.

    YanıtlaSil
  20. markaları yazmaya gerek bile yok, koskoca Carte D'or da aynı içerikle macaron karışımı yapıyor, Nestlé aynı şekilde çikolata yapıyor. CityFarm'ın organik bitterinden başka çikolata yememek lazım!

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Herhangi bir hakaret ve küfür içeren hiçbir yorum yayınlanmayacaktır.

Düşüncelerinizi ve eleştirilerinizi benimle paylaşmanızdan mutluluk duyarım.