SEVGİLİ ŞEKERİM ve BEN

 
Sevgili dostlarım, uzun zamandır hamişliğim hakkımda sizlerle dertleşemedim. Aslında konular bol ama bende enerji yok. Ama bugün havamdayım çok şükür.

Ne yazık ki gebeliğimde en büyük sorunlardan biriyle karşılaştım. Gebelik şekeri. Gestasyonel diabet dedikleri bu namussuz illet son 1 aydır canımı okuyor. Bendeniz normalde tatlıya bayılırım. Koyun önüme bir kutu şekerpare siz yan bakana kadar alimallah hepsini götürürüm. Ya sıcacık tarçınlı İzmir lokması ?? Offf ki ne offf..Sütlü tatlılar, çukulata, şeker, ne mok varsa şekerli hiçbirine acımam alimallah. Allah'da al sana der gibi, hemide hamilelikte şeker değerimi 210'a çıkarınca acilen diyete sokuldum. Öncelikle şunun altını çizmekte fayda var. Hamilelik şekeri adındanda anlaşılacağı gibi sadece gebelik süresince meydana çıkan şekerdir. Yani normalde şeker hastalığı olmayanlar için. Eğer açlık şeker değeriniz 90'larda ise zaten klasik bir gebelik şeker hastasısınız. Artık bu andan doğuma kadarki tek hedefiniz tokluk şekerinizin maksimum 140 olması. Bunu ayarladınızmı sorun yok.

Eğer gebelik şekeriniz varsa size ilk tavsiyem hemen bir eczaneye gidip Accu-Chek şeker ölçüm aleti edinmeniz ve gün içinde her öğünden 2 saat sonra şekerinizi ölçmeniz. (Tabiki hergün değil. Hafta içinde 1-2 gün tespit edin yeter) Sakın bu hastalığı ciddiye almamazlık etmeyin. Allah korusun işi bebeğin iri doğmasına, diyabetli olmasına, sorunlu doğmasına hatta elim bile gitmiyo yazmaya ama anladınız siz onu, ö.. doğmasına bile götürebilirsiniz.

Gelelim benim diyet macerama. Sıkı bir hamursuz ve şekersiz diyet listesi verildi. İlk hafta diyetle bakalım şeker değerini indirebilecekmiyiz onun kontrolü yapıldı. Eğer ilk hafta başarılı olamasaydım iş insülün yemeye kadar gidecekti. Gerçektende 7 günlük diyet sonunda 210 olan değerimi 110'lara hatta 100'lere kadar indirdim. Arada bir şımarıp ağzıma muffin atayım dedim hoooop bir baktım 160'larda geziniyorum. Bu melet asla ve asla disiplinsizliği sevmiyor. Sizde zaten şunun şurasında 2 ayım kaldı sık dişini diyip direnme mekanizmanızı çalıştırıyorsunuz. Sıkıyosa yapmayında göreyim bakiiim !! Burdan tüm diyabetlilere saygılarımı iletiyorum. Öyle bir şeyle savaş veriyorlarmış ki insan yaşamadan anlamıyormuş. Ki ben sadece 3 ay yaşayacağım ama bittim tükendim bile :(

Bir de işin güzel tarafı var. Şekerin var dedikleri andan itibaren yarım kilo bile almadım. 1 aydan fazla oluyor diyetteyim, şaka gibi ama 1,5 kiloda verdim. Benden giden bebeğe geçiyor. Onun kilosu maşallah 2 kiloyu geçti bile. Ama bende gram almaca yok. Böyle giderse hamileliğimi hedeflediğim +12'de bitirmem işten bile değil.

Ben bu diyetimi gebelik sonrasıda yapmayı düşünüyorum. Hem sağlıklı kilo verirsiniz sütünüz eksilmez hemde artık şu şeker işini abartmamak gerekiyor.

Öncelikle kuralımız şeker seviyesini hep dengeli tutmak ve ani yükseltmelerden kaçınmak. O yüzden her 2 saatte bir birşeyler yemeniz gerekiyor.

Sabah kalktınız ; 2 dilim yulaf yada çavdar ekmeği, bir bardak toz tarçınlı süt, kibrit kutusunun 2 katı kadar büyüklükte beyaz peynir ve domates, salatalık.

2 saat sonra ; İncir, üzüm, muz haricinde istediğiniz bir meyve. (Ben 2 yiyorum ve sorun olmuyor) ve 2-3 adet ceviz.

2 saat sonra; Öğlen yemeği : 2 parça (60grlık) köfte (balık, tavuk,etde olabilir), 3 yemek kaşığı zeytinyağlı yemek, yoğurt, salata, 1 dilim yulaflı yada çavdarlı ekmek. (Salatanızı zengin tuttunuzmu tıka basa doymuş oluyorsunuz)

2 saat sonra ; Yine 1 ya da 2 porsiyon meyve.

2 saat sonra ; Yulaflı yada çavdar ekmeğiyle yağsız bir tost, domates ve salatalık.

2 saat sonra ; Akşam Yemeği : Bu sefer 3 parça köfte (köfte yerine 100 gr balık, tavuk yada yağsız etde olabilir), yine yoğurt, aynı şekilde zeytinyağlı yemek, zengin bir salata ve 1 dilim ekmek.

2 saat sonra ; 1-2 porsiyon meyve ve yoğurt. İsterseniz meyveyi yoğurda doğrayıpda yiyebilirsiniz.

Baktınız bu diyetle şekeriniz düşüyor ama doymuyorsunuz, o zaman bir sonraki hafta ana öğünlerde et yanına hafiften bulgur, pilav gibi şekerinizi yavaşça çıkaran besinleri ekleyebilirsiniz. Tabiki abartmadan.

Normal şartlarda bu diyetle birde kardiyo yapsanız vallahi billahi ayda en az 6-7 kiloyu rahatlıkla verirsiniz. Önemli bir ipucu vereyim ; Sakın etinizi ana öğünlerde eksik etmeyin. Canınız et istemeyip sebzeye yüklenirseniz şeker oranınız yine artıyor. Et ciddi bir şeker dengeleyici. Benden söylemesi. Ayrıca bol bol su içip, hiçbir şeyede sinirlenmiyeceksiniz.

Tabi tüm bu yazdıklarımın yanı sıra aslında gebelik süresince çok şanslıydım. Çünkü hiçbir zaman aşermedim. Ne ilk aylarda ne de şimdiki son aylarda. O yüzden şanslılardanım diyebilirim. Eğer aşerseydim bu sorunla nasıl başa çıkabilirdim hiçbir fikrim yok. Düşünsenize hamilesiniz ve canınız mütemadiyen şekerli yada hamurlu birşeyler çekiyor ama yerseniz bebişiniz tehlikede. Herhalde bu raddede Yüce Rabbim kuluna ilahi bir direnme gücü veriyordur. Aksini düşünmek bile korkunç.

İşte sevgili dostlarım..Son haftalarda çektiğim sıkıntıların özeti. Bu diyet programı yüzünden seyahatlerimdende keyif alamadım. Resmen eve bağlandım. Şu 2 saatte bir işi misafirliğe gitseniz bile sizi sefer tasıyla dolaştırıyor. Neyseki 2-3 ay diyorsunuz susuyorsunuz.

Allah tüm diyabetlilere acil şifalar ve dayanacak güç nasip etsin..

Yorumlar

  1. Pelincim senin de dediğin gibi 2-3 ay dişini sıkman gerekiyor daha sonra rahatsın inşallah.Ufaklığı kucağına aldığın ilk anda zaten tüm bu sorunlarını ve çektiklerini hemen unutçaksın eminim.Çok çok geçmiş olsun.Tüm dualarımız seninle.

    YanıtlaSil
  2. öncelikle sağlık dilerim, hiç aklından kötü şeyler geçmesin bu geçici durumu bilinçli bir anne adayı olarak gayet güzel atlatacaksındır eminim...

    sevgiler...

    YanıtlaSil
  3. inşallaaahh..umarım kimse böyle bir sorun yaşamazda hamişliğinin dibine kadar keyfini çıkarır.

    YanıtlaSil
  4. Sen benim hamileler için son haberimi okudun mu bakiiim?
    http://fashistanbuller-tr.blogspot.com/2009/09/hamileler-de-kadn.html

    YanıtlaSil
  5. gördüm görmesinede ben leblebi yutmuş solucanlardan değilimki cnm :) Encinta ürünleri manken hamişler için resmen :) ben kategori dışında kalıyorum :)

    YanıtlaSil
  6. ama kişiye özel koleksiyon yapıyorlarmış. bedenine özel, hamileliğine özel, hayatına özel. ben bilmem :)

    YanıtlaSil
  7. manilerimi gebelik sonrasına çılgınca alışverişe saklıyorum cnm. kalmış şurada 1.5 ay hiçbişi harcamam :) keşke daha önce keşfetseydim olurduda artıkın istikamet Harvey Nichols :))

    YanıtlaSil
  8. geçmiş olsun "şeker"cim!! ama az kaldı az prenses geliyor:))

    YanıtlaSil
  9. Çok geçmiş olsun. Benim de yarın ölçümüm var, 3 ay kaldı doğuma ama umarım kesmem gerekmez tatlıları, gerçi gariptir tatlımaniac olmama rağmen hamilelik süresince çikolatadan çok tuzlulara saldırdım ama ;) bakalım.

    YanıtlaSil
  10. sevgili nothing beni sonuçtan haberdar et lütfen. umarım hiçbir sorunla karşılaşmazsında rahat ve mutlu bir hamiş olursun.

    YanıtlaSil
  11. ilk ölçüm riskli çıktığı için 3 saatlik yükleme yapacaklar şimdi de :( bakalım haber vereceğim

    YanıtlaSil
  12. riskli derken ne kadar. benimki 200 üstü diye 100 lük hiç yapmadı bile. direk teşhis kondu. ama dün dahiliyeciye gittim. hemoglobine a1c yaptırttı. sonuçlarım gayet iyi çıktı ve rahatladım. bebişime hiç zarar vermedim sanırım. umarım yükleme sonuçların iyi olacaktır endişe etme cnm. gördğün gibi kötü çıksa bile diyetle çaresi var. gebeliğin keyfini yaşıyamıyosun ama en fazla 3 ay için çekeceğin bi sıkıntı oluyor o kadar. haberlerini bekliyorum.

    YanıtlaSil
  13. bozuk glikoz toleransı diye bişey çıktı yani diyabetik değilim ama çok hafif şeker alımlarında hemen yükselebilecek bir şeker toleransım var dolayısıyla diyete başlıyoruz, karbonitrattan yoksun bir diyet yapacakmışız. Doktor da Atlanta'ya gitti, haftaya kadar beleyeceğiz mecburen :( Tabii doğru söylüyorsun bebeğe bir zarar gelmesin de diyet çok dert ve önemli değil açıkcası. Senin benden az kalmış olması gerek, güzel haberleri bekliyoruz artık..
    Sevgiler,kocaman öpüyorum

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Herhangi bir hakaret ve küfür içeren hiçbir yorum yayınlanmayacaktır.

Düşüncelerinizi ve eleştirilerinizi benimle paylaşmanızdan mutluluk duyarım.