BEBEKLİ ANNELERE DUYURULUR..

 


Arada bebek ve yaşam konulu haberlerde yapmak gerekiyor. Hele birde malum grip salgınından çıkmışken tecrübelerimi bebesi olan annelerle paylaşmak iyi olacaktır.

Ayça henüz 16 aylık. Şimdiye kadar hiç hastalanmamıştı..Ta ki geçen aya kadar. Fazla çocukla haşır neşir olmamasına rağmen birden bire yoğun burun akıntısı ve hırıltılı bir öksürük baş gösterdi. Öksürük için tüm koca karı tavsiyelerini denememe rağmen ne yazık ki hiçbiri işe yaramadı. Sık öksürmemesine rağmen bir kere öksürdümü sanırsınız ki bu bebek günde 1 paket sigara içiyor.

Doktorumuzla görüşmeler sonucunda anladık ki tüm hata bende. Çünkü bebeğimin oda sıcaklığını 23-24 gibi anormal bir ısıda tutuyordum. Gece yarısı uyanıp sütünü ısıtmak için mutfağa gittiğimizde yavcuğum ciddi bir ısı farkına maruz kalıyordu. Her ne kadar battaniyeli olsada uykudan kalkar kalkmaz bebeklerin ısıları çok hassas oluyor. Özellikle kombili evlerde yaşanan bir sıkıntı bu. Mümkün olduğunca her odanın sıcaklığını aynı tutmaya çalışın. 16 aylık bebeğe yeni doğan muammelesi yapmayın. Bu dönemde ideal oda sıcaklığı en fazla 20-21 olmalı. Bebeğinizi hırkalara boğmayın. Bebeğiniz sizin giydiğinizin +1'ini giymeli. Evin içi soğuk olmadıkça bebeğinizi hırkalarla balıkçı penyelerle boğmayın. Mümkünse yünlü hırkalar yerine pamuklu bir yelek her zaman en iyisi.

Ateşsiz grip döneminde en önemli şey çocuğun burnunun kurumaması. Aksi taktirde rahat nefes alamadığından epey huysuzlaşacaktır. Burnuna yumuşatıcı ve açıcı sulardan kullanın.( İlaç adı vermiyorum. Doktorunuzun yönlendirmesi her zaman en iyisi). Şayet bu tarz sular yeterli gelmiyorsa eczanelerde satılan burun aspiratörlerinden alın ve bebeğin kendi kendine atamadığı sümükleri siz çıkarmaya çalışın.

Bebekler balgamı kendileri atamaz. Bir süre sonra atamadığını yutar ve trafik sonucu enfeksiyon ciğerlere inebilir. Bu yüzden kurutarak atmak en iyisi. Büyük ihtimalle bu yüzden doktorunuz en fazla 1 hafta sürecek antibiyotik tedavisine başlatacaktır. Bu dönemde aman kaç gün oldu bak hala devam ediyor diye endişelenmeyin. 1 haftayı geçmeyecek bu tedavi süresince Ayça'nın 6. güne kadar öksürüğü devam etti. Tam son günde birden bire geçiverdi.

Umarım bu keçi gribi denen illete kimse yakalanmaz. Ayça gibi diğer çocuklarla henüz haşır neşir olmayan bebekler yakalanmışsada büyük ihtimalle benim yaptığım hata yüzündendir. Bebeğin oda ısısını abartmayın ve oda ısı farklarını minimuma indirin.

Yorumlar

  1. öncelikle geçmiş olsun , çocukların özellikle bebeklerin hastalıkları çok sancılı olabiliyor.
    bunun haricinde , ewet lahana gibi giydirmek doğru değil, +1 en doğru formüldür.
    ancak antibiyotik ve ateş düşürme tedavisi konusunda bence çok dikkatli olmak gerekir.
    bildiğim kadarı ile her ateşlenme sırasında vücut hastalıkla savaşacak bazı antikorlar üretiyor, ve böylelikle ilerde ki diğer hastalıklar için kendini hazırlıyor. aynı şey antibiyotikler içinde geçerli. yani genelde Türk toplumu olarak her burun akmasına antibiyotik kullanan bir milletiz. zaten antibiyorik kulanım verileride dünya ortalamasının üzerinde.
    bu yüzden gerek arkadaşılarımın çocuklarından gerekse kendi yiğenlerimden öğrendiğim şudur ki:;
    ne kadar antibiyotik o kadar zayıf metabolizma.emin olun ki bi şekilde hastalıklarda kullanılan antibiyotikler , vücudun savunma mekanizmasını gerileten-yavaşlatan bir dış etmen.
    vücut bir zaman sonra kendi üretmek yerine , nasılsa benim yerime dışarıdan hazır olarak tedarik ediliyor gerekçesi ile üretimi yavaşlatıyor hatta durdurbiliyor.
    bu sefer çocuklar büyüdüklerinde en ufak mikrop saldırısında bile gerekli antikorlar üretilmediği için hastalanıyor. ve malum son yine antibiyotik kullanmak.
    o yüzden ne olur zatüre, çok yüksek ateşlii ve uzun hastalıklar haricinde hemen antibiyotiklere başvurmayın. tabi burda doktorunuzun tutumuda önemli, bazı çocuk doktorları 40 dereceden önce yada 5 günden önce süren hastalıklara antibiyotikler vermezken, kimisi ise ilk muayenede antibiyotikleri reçetesine eklemede bir sakınca görmeyip günü kurtarabiliyor.bırakın vücut bunu kendi kendine savunsun, şimdiye kadar hastalıkla ilgili duyduğum en etkili söz, ilaçla 7 gün, ilaçsız bir hafta sürüyor :)
    ps: yukarda yazdıklarım sadece sizinle ilgili değil, bebeğinizin durumunu bilmeden genelleme yaparak bilgilendirme amaçlı yazdım, amann yanlış anlaşılmasın
    xoxo

    YanıtlaSil
  2. çok haklısın. bebeğe mümkünse hiç ilaç verilmemeli. ama işte istisnai durumlar olabiliyor. benim anlatmak istediğimde buydu. enfeksiyonu atamazsa ciğerlere iner. inmeden kurutulması şarttır. o yüzden bazen antibiyotik almak gerekebiliyor. zira ateşli durumlarda ise şart.

    YanıtlaSil
  3. peki ya kesinlikle ihtiyacı olmadığı halde '' aa doktor bey, bana antibiyotik yaz yoksa ben töbe iyileşemem ''diyen, doktorları çileden çıkartan, doktorlara doktorluk öğreten aptal insanlara ne demeli? eşim (kendisi doktor) bu tip antibiyotik isteyen hastalardan bıkmış durumda. anlatıyorum anlamıyorlar diyor..amaan ne diyim şimdi...sevgiler canm..

    YanıtlaSil
  4. bende biliyorum o insanları. benimde baba doktordu. aynı dediğin gibi yalvaranları bile gördüm ben. böyle ana babaya sahip bebelere ve çocuklara o kadar üzülüyorumki anlatamam. şanssız çocuklar :(

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Herhangi bir hakaret ve küfür içeren hiçbir yorum yayınlanmayacaktır.

Düşüncelerinizi ve eleştirilerinizi benimle paylaşmanızdan mutluluk duyarım.