2011 IFW DOSYASI - 1. Gün

4 gün süren şenlik sırasında gelen davetlileri ince eleyip sık dokuduk. Şıklarımızı seçtik, kimilerini beğendik kimilerine ise burun kıvırdık. Ama bu sırada düzenlenen defilelere ve sergilenen koleksiyonlara değinemedim. Zamansızlığın gözü kör olsun !

IFW başlamadan önce Bahar Korçan verdiği bir röportajda bloggerların yazdığı her kelimeye dikkat etmesi gerektiğinin altını çizmişti. Çünkü söylenen her kelime tasarımcıya kötülük yapmak oluyormuş !! Bir nevi sergilenen her koleksiyonu beğenin hiçbir eleştiri yapmayın demenin efendicesi. Kimse kusura bakmasın. Modadan anlamak için bu işin eğitimini almak gerektiğini düşünmüyorum. Çünkü moda kişisel zevklerden ve farklı beğenilerden oluşur. Çok çeşitli ve farklı renklerden oluşmasının sebebide budur. Sonuçta sizlerle paylaştığım da kişisel düşüncelerimdir. Yanlışım ya da hatam varsa yorumunuzu yaparsınız, üstünde konuşur ve tartışırız.

O yüzden gördüğümü ve düşündüğümü hiçbir otosansür uygulamadan sizlerle paylaşmaya devam edeceğim..

Görsel anlamda en zengin kaynak Markafoni Blog oldu. Hem resimler hem de videolar açısından defileleri en ince ayrıntısına kadar görmek isteyenler için muazzam kaynak sundu. Hazırlayan herkesin ellerine sağlık. Defilelerin videoları için Markafoni Video sayfasına göz atın derim.



Atıl Kutoğlu Defilesi : Atıl Kutoğlu kendini tekararlayan bir tasarımcı. Heyecan yok süpriz yok. Kalıplar her daim aynı. Ama kumaşlar her zaman ki gibi çok güzel. Bu yüzden bende her daim bir kumaş defilesi hissini uyandırır. Hardal renkli belinde siyah kuşak olan model daha yeni Emma Stone 'un üstünde gördüğümüz Roland Mouret 'ye ne kadar benziyor değil mi ? Genel olarak koleksiyonda ne bir orjinallik ne de bir özgünlük var.
Kişisel Notum : 6 (Kumaşların güzelliği hatırına)



Tween Defilesi : Renkleri beğendim. Çok fazla renk kullanılmış ama her rengin stylingi güzel yapılmış. Özellikle mavi ve lacivert seri çok hoşuma gitti. Erkek çantaları dikkatimi çekecek kadar güzel. Aksesuar için şal kullanımı fazla olmuş. Hatta birçoğunda görselliği ve bütünlüğü bozmuş. Sandaletler çok hoşuma gitti. Tek sorun kimlik eksikliği. Tween dendimi aklınıza ne gelir sorusunu cevapsız bırakan bir koleksiyon. Amaç herşeyden çok olması değil az olup tek bir kimliğe sahip olmaktır.

Birde misafir olarak getirilen Matt Dillon 'a itirazım var. Matt Dillon 'ın sinema kariyerine bir lafım yok ama moda anlamında nasıl bir güce sahiptir çözemedim doğrusu. Bilmediğim birşey varsa lütfen beni biri aydınlatsın. Aynı günlerde Tom Hanks Göcek'te, Jamiroquai Kuruçeşme Arena'da, Sean Bean 'de İstanbul da tatildeydi. Bu saydığım ünlülerden birinin koluna girip defileye getirselerdi eminim Matt Dillon seçiminden daha iyi olurdu.
Kişisel Notum : 7 (o da mavi serinin güzelliği hatırına)



İlk gün Karma defileleri Aslı Güner, İpek Arnas ve Jale Hürdoğan 'a aitti. İlk gün karma defilelerde büyük bir hayal kırıklığı yaşadığımı söyleyebilirim. Sadece İpek Arnas 'ın trikolarını beğendim diyebilirim. Trikolar deyip çoğul ek kullandığıma bakmayın sadece ve sadece resmini gördüğünüz bu triko elbiseyi beğendim o kadar.



Büyük bir şaşkınlıkla Jale Hürdoğan 'ı birçok kişinin beğendiğini okudum. Bense son derece amatörce buldum. Renkler hoşuma gitmedi. Seçilen mankenler ve uygulanan saç ile makyajı son derece kötü buldum. Hele resmini koyduğum mankenin saçları o kadar kötü görünüyor ki büyük olasılıkla podyuma taranmadan çıkmış olmalı. Ama herşeyden öte kıyafetlerde ki dikişlerin kötülüğüne hayret ettim. Paris, New York, Milan Moda haftalarını seyretmeyen ya da bilmeyen biri olsam belki lafım olamazdı. Kıyafetler ütüsüz ve mankenlerin üstünde ki potluğu görmemek için kör olmak lazım. Bu elbiseler podyumda mum gibi görünmeli.

İnanın Olgunlaşma Enstitülerinden sergilenen kıyafetler Karma Defilelerden çok daha iyi. Şaştım kaldım !

Kişisel Notum : 4

2. günü yazıyorum bekleyin :)


Share


Yorumlar

  1. notlandırman pek iyi olmuş...genel olarak aynı fikirdeyiz ben karma 1 i uzaktan izledim ama jale hürdoğan renklerini beğendim ama mankenler bence kötüdü özellikle saçı taranmayan kız koreagrafiye mi bağlı kalıyor kafasına göre mi takılıyor anlayamadım bile ki iki türlü de kötü:)atıl kutoğlu defilesinin kalabalığından bunalıp kaçtım hemen amazaten böyle bir şey bekliyordum zaten.Matt Dillon konusundda ise kesinlikle haklısın:)

    YanıtlaSil
  2. allah seni başımızdan eksik etmesin pelin ya....hay ağzına sağlık..yıllardrı kendimi yırtıyorum burda afedersin ama kimse duymaz..ismek te okuyorum ben, yaptığımız işlere bakıldığında bunlardan kat kat daha güzel bunlarda kalıp yok bi kere hele o jale hürdoğan..aman allahım belli ki birileri destek olmuş kurmuş bi arka ama olmaz böyle bişey kalıp yok kumaşlar o kadar kötüki bunu burdan anlıyoruz zaten hiç olmamış hiç!!!!

    YanıtlaSil
  3. bahar korçan herhalde jale hürdoğan'nın tasarım(!)larını görmemiş ki böyle talihsiz bir demeç vemiş.
    birçok kişi beğenir tabii.sonuçta böyle tuhaf şeyler yaparak podyuma çıkmak her yiğidin harcı değil!
    tween'den anladığım;dere görmüş paçalar,V yakalar ve burna kadar çekilmişte aşağı doğru kaymış pantolonlar :)
    bende atıl kutoğlu'nda bir yenilik göremedim.dikkatimi çeken bir şey var o da (tam emin değilim ama "IFW'den manzaralar-1" postunda tuba ünsal'ın üzerindeki puantiyeli gömleğin markasını yazmamışsın ben de bu boşluktan yararlanarak atıl'ın bu gömleğe benzerlikte kıyafetlere yer verdiğini ve bunların (çok af dileyerekten) orjinal olmadığı kanısına vardım.umarım yanlış bir şey söylememişimdir.bu konu hakkında fikirlerini paylaşırsan sevinirim:)

    YanıtlaSil
  4. Açıkçası şimdiye kadar benim okudupum moda bloggerlarının bir defileyi eleştirdiğini görmedim. Genelde kendi giydikleri kıyafetlerinin fotolarını çekip koymuşlar.Bir de bir kaç resim eklemişler. Benim fotolarından takip ettiğim defilelerde dilişlerin kötülüğu benim de dikkatimi çekmişti. Dikişlerin kumaşı çekmesi, dikişlerdeki potluklar ve kırışık kumaşlar bana yok artık dedirtti. Artık herkes anında her moda haftasını takip edebilyor ve oradaki standartları görebiliyor. Tamam moda sektorü Turkiye de çok gelişmiş değil belki eleştrilerin kisa vadede olumsuz etkileri olabilir ama modacıların da kendini kandırmaması lazım. Bazen cok emek vermeleri ve uzun saatler çalışmaları nedeniyle modacılar kendi eserlerine objektif bakamıyorlar ve sundukları kıyafetleri olduklarından cok farklı göruyorlar. Bence bu tür eleştiriler uzun vadede modacılarımıza daha yararlı olacak. Ayrıca bu tur dikiş kalitesizliğin hiç bir özürü de olamaz. Eğer bunu başaramıyorsan moda haftasına katılmayacak kadar da sektore saygı gosterilmesi lazım.

    YanıtlaSil
  5. İlk bakışta Atıl Kutoğlu için 6 fazla desem de Karma defileyi görünce fikrim değişti tabi ama 6 puanı bile sadece İFW içinde alabilir ki başka fashion week'leri deüşünüce bence 4 gibi bir puan almalı. Tween'i beğendim.Fiyatları da iyi.Tween'e uğramalıyım :D.Karma defile hakkında konuşmak istemiyorum :D Bugün Kardeşim ilkokula başladı :) Annem ve babamla okula gittiler ben uyanamadığım için evdeyim :D

    YanıtlaSil
  6. Atıl Kutoğlu kaliteli dikiş ve kumaşlarıyla çok heyecan verici tasarımlar yaratmasa da yine de kaliteli gözüküyor ben de diğer bloglarda Jale Hürdoğanın beğenildiğini okuduğumda şaşırdım açıkçası o kadar amatör ki fotoğraftaki modelin elbisesinin pot olduğunu herkes anlar terzide yapılan prova gibi hayret bişey..

    YanıtlaSil
  7. hepinize teşekkür ederim. çok güzel dile getirmişsiniz. elinize sağlık. :)

    YanıtlaSil
  8. Jale Hürdoğan'ın kıyafetleri gerek tasarım açısından gerekse dikiş açısından bence de oldukça kötü. Ayrıca o mankenlerin hali ne öyle, lise tiyatro gösterisi gibi duruyorlar.

    eda

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Herhangi bir hakaret ve küfür içeren hiçbir yorum yayınlanmayacaktır.

Düşüncelerinizi ve eleştirilerinizi benimle paylaşmanızdan mutluluk duyarım.