KONUMUZ KOPYALA YAPIŞTIR HABERCİLİĞİ !

Gönül isterdi ki bu postu yapmayım. Lakin son zamanlarda bloglardan beslenen emek hırsızlığı o denli başını alıp yürümeye başladı ki çığlık çığlığa bağırma isteğimi mümkün değil bastıramıyorum. Ne kadar postlarımın altına yasal uyarıyı koysam da emek hırsızlığının önüne bir türlü geçemiyorum. O zaman ben de kendi çöplüğümde öteyim dedim.
 
Son 1-2 ay içinde postlarımdan faydalanan haberleri bir araya topladım. Bazıları blog adresimi verdi bazıları ise kaynak vermeden işi kolaj haber yapmaya kadar götürdü.
 
Eda Taşpınar 'ın çakma Chanel elbise haberimi Vatan gazetesi doğru bir şekilde ele aldığı için kendilerine teşekkür ederim. Hem gazete hem de web sitesinde haber olması gerektiği gibi kaynak gösterilerek ele alındı.




Posta Gazetesi Müge Dağıstanlı 'ya da teşekkür ederim. Haber bu şekilde yapılır.


Takvim Saklambaç ekinin görselini bir okuyucum gönderdi. Yazıları tam seçemiyorum ama gördüğüm kadarıyla kaynak gösterilmemiş.


Onur Baştürk 'e ikinci kez haber oluşum ve her seferinde mutlaka kaynak göstermiştir. Yazılarını keyifle okuduğum birinin örnek yaklaşımını görmek mutluluk verici. Teşekkürler Onur Baştürk !


Sanem Tezman 'ın son takı koleksiyonuna haber yaptığımın ertesi günü HTKulup 'te kaynak gösterilerek yer verilmesi ne kadar hoş değil mi ?


Tosun/Valli postumun ertesi günü haberimin Hürriyet 'in Kelebek ekinde kaynak gösterilmeden yer verilmesi ne ayıp ! Bir de memleketin en köklü gazetesi ?! Web sitesinde haberin altına "her türlü hakkı saklıdır" yazısı ise trajikomik !




Posta Gazetesi 'nin ise kafası karışmış :)


Akşam 'ın Pazar eki Life ise müthiş bir habercilik örneği göstererek tüm postlarımdan güzel bir kolaj hazırlamış. Başlık esinlenme haber ise esinlenmenin ötesi ! Bravo size !


Bugün ise Habertürk Gazetesi magazin ekinde daha geçtiğimiz gün postunu yaptığım Tom Ford ayakkabılarının haberi !


Bu örnekler gazetelerden seçtiklerim ve sadece son 1-2 ayı kapsıyor. Bunun bir de haftalık/aylık sosyete dergileri versiyonu var ki durum daha da vahim.
 
Bu tarz haberleri satır satır okuyanlar, modaya meraklı olanlar zaten bir şekilde bu blogu keşfedip okuyan insanlar. Yani siz haberi copy/paste yapıyorsunuz ama sanmayın ki bu haberin özü nerden kimden geliyor diye bilinmiyor. Herkes herşeyin farkında ! Sadece kendinizi kandırıp o günkü köşenizi doldurmuş oluyorsunuz o kadar. Bu devirde belki hakkımı yasal yoldan arayamıyorum ya da uğraşmak istemiyorum ama sosyal medya denen canavar olduğu sürece emek hırsızlığınız yanınızda kar kalmayacak ! Bu da böyle biline !
 
Ve son olarak aynı durumdan şikayetçi bir blogger arkadaşımın çok hoşuma giden yazısına yer veriyorum.

Hepimize kopyasız, çakmasız, özgün ve emeğe saygının olduğu günler dilerim !

Yorumlar

  1. çakma-kopyanın haber yapıldığı kopya habercilik ne kadar ironik değil mi?
    Twitter da da size yazdım,buradan da yazmak istiyorum. Bence internet gazete olayına başlarsanız bence bir nebze bu durumdan kurtulabilirsiniz diye düşünüyorum...

    YanıtlaSil
  2. iyiler hep taklit edilir de:) bunlar işi abartmış yattıkları yerden emeğine göz dikmişler pess.! Hiç utanmalarıda yok yaa :)

    YanıtlaSil
  3. Gonlume Gore04 Aralık, 2012

    Pes yani cakma giyenler hakkinda haber yapiyolar kendi haberleri cakma.Cok komik Tom Ford ayakkabilari giyenlerin bir tanesinin resmini eksik yada fazla koysunlar bari biraz yaratici olsunlar bu kadarda olmaz diyor insan.Benim anlamadigim bu kadar buyuk firmalar neden paraya kiyip bunyelerine bu haberleri hazirliyabilecek kapasitede moda bilgisi olan mesela senin gibi birini almiyolar.Ordaki herhangi bir magazinciye yaptiriyolar bu isi.Seninde dedigin gibi herkez farkinda Pelincim canini sikmaya degmez.Ama yinede mesela benim annem filan bilmez takipte etmez.Ama gazetede gorunce soyle bir okur heralde oyuzden maalesef onlarin haberi sanar :(

    YanıtlaSil
  4. Madem dava acmayacaksiniz, niye yazilarin sonuna oyle yaziyorsunuz? Bu tutarsizlik degil mi? Valla herkes o zaman korkusuzca kopyalamaya devam eder. Ben sozunuzun arkasinda durmanizi beklerdim. Benim icin hayal kirikligi oldu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yazımı nasıl okudun bilmiyorum ama dava açmayacağım diye birşey yazmıyor bu yazıda.

      Sil
    2. Adsız bak yazımda "belki" demişim sana bunun manasını anlatacak ne yüreğim ne de vaktim var. İlk yorumunu yayınlamışım ne diye hala tuhaf tuhaf manasız yorum yazarsın ki. Lütfen okuma zaten çok memnun olurum.

      Sil
    3. Yaa Allah Allah nedir bu ya ? Tutarsızlık ya da değil kime nedir yani kardeşim, ve kime ne diye hesap soruyor ?
      Sormak bir yana işin komiği kendisi bir de haşlıyor "madem dava açmayacaktınız" diye! Geçen haftaki vukuatta "dava açın" da "dava açın" diyen, arkanızda olduğunu belirten, insanların yorumlarının altına "ee ne oldu durum davayı açtınız mı" diye ikide bir soran arkadaşla aynı arkadaş sanırım.
      pardon da bu arkadaş avukat mı? "yaşasın bir dava açılacak, bana da bu olaydan ekmek düşer" diye düşünüyor kendisi ?
      Ya da "yaşasın bir aksiyon var" heyecanını taşıyan ama umduğu bulamayan heyecan peşinde bir arkadaş mı (hani ortaokul da çocuklar arasında olur ya "koşuun kavga var" şeklinde o hesap yani)
      Yani ben bu anlamsız manasız yorumlardan bunu anlıyorum ama bende bir gariplik var sanırım.

      Sil
  5. "Bu tarz haberleri satır satır okuyanlar, modaya meraklı olanlar zaten bir şekilde bu blogu keşfedip okuyan insanlar. Yani siz haberi copy/paste yapıyorsunuz ama sanmayın ki bu haberin özü nerden kimden geliyor diye bilinmiyor. Herkes herşeyin farkında ! Sadece kendinizi kandırıp o günkü köşenizi doldurmuş oluyorsunuz o kadar"

    Demişsiniz ya;işte aynen öyle... Bloğunuzu açtığınız ilk günlerden beri, modayı buradan takip eder, bir kaç gün sonra rastladığım "moda ve sosyete" kokan haberlere bir tarafımla gülerim:))

    YanıtlaSil
  6. çok özür dilerimm ama bu yapilanlar hirsizlik, saygisizlik hatta serefsizliktir benim için!
    Memleketin en büyük gazeteleri olacaksiniz ama isinize gelince copy/past ohh ne ala!
    Bir post kaç satte hazirlaniyor, nasil emek veriliyor, haberi var mi bu hirsizlarin!

    Pelin sende rica ediyorum lütfen bu isin pesini birakma ve bu hirsizlar cezasini bulsun!
    Isin komik tarafi kiyafette esinlenme, kopyacilik haberini veren "gazetecilerin" ayni seyi haberde yapiyor olmasi!

    Ne zaman adam oluruz acaba? Orijinal, yenilikçi,özgün olmayi ögrendigimizde.. Yazik!

    YanıtlaSil
  7. Başıma gelmiş kadar sinirlendim, yüzsüzlük diz boyu

    YanıtlaSil
  8. abooow Akşam 'a bak ! Çok yaratıcılar gerçekten.

    YanıtlaSil
  9. Alanimizda gercelten teksiniz ve herkes gibi bende basarili buluyorum sizi.bu haberler de sizin basarinizin bi gostergesi ama kendileri bulmus gibi haber yapmalari hos diil.
    P.s. Takvimin "arak ikon"basligina cok guldum : )

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok teşekkür ederim ira. ben de senin gibi çok güldüm o başlığa. arak marak ama en doğru başlığı takvim atmış bu konuda haklarını yemeyelim :)

      Sil
  10. Kopyacılık bizim gibi az gelişmiş ülkeleri besleyen bir unsur maalesef. Son bir yıldır sık sık karşılaştığın bu duruma bende senin kadar sinirleniyorum bunu zaman zaman da paylaşıyoruz seninle. Bunun önüne geçmek için ne yapılır bilemiyorum ama birşeyler yapmak lazım.

    Bu yaz Bodrumda çarşıya gittiğimde taklit çantaları görünce inanamadım ve bir esnafla sohbet ettiğimde dedi ki bizimle başedemiyorlar zaten AB'ye alırlarsa bizi sırf bu taklit ürünleri önlemek için alırlar :)Hermesin bir ürünü neydi hatırlamıyorum ama tezgahın altından sertifikasını bile çıkardılar gerçekten inanılmazdı!

    YanıtlaSil
  11. Pelincim seninde dediğin gibi senin blogunu takip eden herkes nneyin ne oldugunun farkında. Ayrıca bu haberleri çalanlar nasıl gazeteciyim diye dolanıyorlar aklım almıyor. Oyle oturdugun yerden copy paste ile gazetecilik mi oluyor. Bunların yazı işleri mudurleride mi birsey demiyor pes vallahi...
    Müge Dağıstanlı'yı ve Onur Baştürk'ü zaten severdim ve özellikle Onur Baştürk'ün yazılarını da takip ediyorum, gösterdikleri duyarlılıktan sonra artık daha bi çok sevdim yaa...
    Ayrıca diger yorumlara da katılıyorum.. Cakmaların çakma haberi :))

    YanıtlaSil
  12. Bu blogun okuma kitlesi zaten o gazeteleri ve eklerini okuyanlar ile aynı. Bir çok kez adının geçtiğini yada geçmediğini bende gördüm :) Bence bunlarla ilgilenmeyenler zaten o yazıları okumayıp atlayıp geçiyorlardır. İlgilenenler ise senin blogunu "mutlaka" bildikleri için arada olan farkı ve kaynağı anlarlar. Sırf sen paylaştın, aynı başlık olmasın diye hazırladığım konumu bile yayınlamaktan vazgeçtim. Bunu koskoca basının üstüne çalarak birde yapması ise çok daha komik :) Kendilerini geliştirmek yerine üstüne kopyacılık ile karşımıza geliyorlar ve bloggerları ise her zaman yerden yere vurmaktan geri kalmıyorlar. Siz para kazanmak için bu işi yaparken biz canla başla gönül vererek maddi çıkar olmadan yapıyoruz ama yine suçlu oluyoruz. Sen kendi çöplüğünde ötmeye devam et Pelinim bir çok kişi seni okumaya geliyorsa ama iyi ama kötü yorum bırakıyorsa senin zaten kendini kanıtlamana daha fazla ihtiyacın yok demektir. Birinci belli ikinci kim :Pp :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aynen canım. o haberle ilgilenecek okuyacak hatim edecek kitle zaten bir şekilde bu tarz blogları keşfetmiş takip eden kitle. zamanla yarıştıkları için ve sayfayı doldurup baskıya göndermek için emek memek umurlarında bile değil.

      Sil
  13. Boşver Pelin. Taklitler asıllarını yaşatır. Gülüp geç. Ne kadar zavallılar. İşin komiği bunların baş editörleri , art direktörleri ne kadar zavallı. Hadi bu yazar müsvetteleri cahil, bu cahilleri çalıştırıyor. Sorun herkesi Türkiye'de halen cahil sanıyorlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aslında bir an aynı senin gibi boşvereyim diyorum ama keriz yerine konmayı bir türlü hazmedemiyorum.

      Sil
    2. Haklısın tabii ki. Ama sen bunları buraya yayınlamakla işin 50% kısmını hallettin. Şimdi önemli olan bizlerin bu dergilere yazması ve tepki vermesi bence.

      Sil
    3. bence gerçekten boşver iyi işler yapıyorsunki bu çok satan gazatelerde konu oluyor canım.

      Sil
  14. Müge Dağıstanlı'yı ben de çok seviyorum. Aferin kendisine. Zaten başarıyla da ilerliyor yolunda. Diğer büyük gazetelere gelince yazık diyorum çok yazık! Oh ne ala oturduğun yerden modavesosyete sayesinde neredeyse kopyala yapıştır yap. Sonra da malı götür. Maddi manevi(!) Ama bir de şu var bloglar bile basından hızlı artık. Basın senden sonra haber yapıyor Pelinim. Çoğu zaman basından bile hızlısın, iyisin. Bilginle, yazılarınla.

    Ben şahsen basındaki bu haberleri bayat bulduğumdan hiç bakmıyorum bile. Önce sende görüyoruz, burada keyifle yorumluyor yeri geliyor tartışıyoruz, yeri geliyor diğer okuyucularınla fikir ayrılıklarına düşüyoruz ama tatlıya da bağlıyoruz işte senin farkın bu. sen de bunları yapıyoruz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tabi canım ne tartışmalar yaşamıştır burası ama bir şekilde orta yolu buluruz hallederiz aramızda. yeterki seviyeyi kaybetmeyelim.

      Sil
  15. Hakkinizi yasal yollardan mutlaka aramalisiniz. Evet uzun suruyor, evet tatsiz bir surec ama burada korunmasi gereken ciddi bir emek var. herkes yaptiklarinin sonuclarina katlanmali. Bu bilinc duzeyine cikamayan da gazetelere muhabir, yazi isleri muduru vs olamamali. Ugrasmak istemiyorum demeyin, her bir post icin ugrastiginiz zamanlari dusunun.

    Deniz C.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. deniz uğraşıyorum merak etme peşini bırakmaya niyetim yok.

      Sil
  16. Mutlaka ve mutlaka gerekeni yapmalisin canim izinsiz yayinlar en azindan ozur yazisi yayinlamali .yuh diyorum .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. öncekiler için birşey yapmanın yollarını arıyorum ve bundan sonrakiler için birşeyler yapılabilir.

      Sil
  17. Posta gazetesinin nesini seviyorsunuz anlamadim,kaynak gosteriyor cunku kaynaga o kadar ihtiyaci var ki...magazin haberlerinin cogu uydurma,hazir bir kaynak bulmusken kullanayim mantiginda

    YanıtlaSil
  18. Valli Tosun postunuza da yazmistim, burada tekrarlayayim. Ben akademisyenim, intihal hukuku ile ilgili birkac bilgi aktarayim. Burda kelimesi kelimesine dizili bir alinti, resmin kopyalanip koyulmasi gibi bir durum soz konusu olmadikca direk intihalden bahsetmek mumkun degildir.

    Bu tip bir durumda sadece ilk ben yazmistim, ilk burda okudunuz diyebilirsiniz cunku bu ispatlanabilir bir idda. Malesef Valli postunuzu Hurriyet haberi ciktiktan sonra guncelleyip fotograf eklediginiz, dolayisi ile onun elektronik etiketi Hurriyet haberinden yeni. Eger sayfanizin eski elektronik kopyalarini resimleyerek veya kodlayarak saklamiyorsaniz bu ornekte hicbir iddaniz olamaz. Tavsiyem guncelleme yapmak isterseniz elektronik kopyalarini saklamaniz, veya ek post yapmaniz.

    Son olarak yaklasik bir yildir postlarinizi gun asiri takip ediyorum, genelde ayni tur haberleri ayni anda bircok sitede okumaya alistim. Elektronik etiket olmadan kimin orjinal, kimin kopyaci oldugunu bilmek zor, ki o zaman bile burada bazi yorumcularin kolayca yaptigi gibi kopyaci damgasini vurmak teknik olarak zor cunku siz haberi haber olunca yapiyorsunuz, gazeteler ve diger bloglar da oyle. Konular trend olarak ayni anda yukselip alcaliyorsa bu illaki intihalden degil, onun guncel haber olmasindan da kaynaklanir.
    Belli ki size cok bagli bir takipci grubunuz var, bu guzel birsey. Ama onlarin bu konuda destegi ile bir adim atmadan evvel bir haberi ilk yapan olmak ile intihal kurbani olmak arasinda bir fark oldugunu hatirlatayim isterim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. nihan vakit ayırıp detaylı açıklama yaptığın için çok teşekkür ederim. çok güzel tüyolar vermişin dikkate alacağım. ama bir cümlende ayrı düşüyorum. eda taşpınar, valli, deniz berdan bu haberlerin hepsi benden önce hiçbir yerde yayınlanmadı. bunları farkeden yazan ele alan ilk burası oldu. ki bu iş birisi bir kıyafet giydi hangi marka olayı değil. tamamen bana ait bana özel kulağıma gelenler ve gözümle gördüklerimden meydana çıktı. bu açıdan bakarsan elimde dava açacak malzeme var. iş avukatımda kendisi ilgileniyor.

      Sil
  19. Cümleler birebir aynı degil görseller aynı olsa ne olur. Pekala diyebilirler ki bu pozları Pelin çekmedi internette dolaşan pozlar ee cumleleride degistirirsek neden çakma haber olsun !!
    Acikcasi bundan siz bisi kaybetmezsiniz fakat arakci haberciler kazanımda olabilirler. Ama burda önemli olan yapılanın ahlaklı bir davranış olmaması ve asıl üzücü olan bunun altında yatan ruh hali kişilik karakter her ne ise .. Birbirimize bu yuzden güvenmiyoruz. Elin amerikalısı diyoruz hadi bak biz de Müslüman ahlaki var diyoruz ama onlar birbirine alışverişde her bir seyde sonsuz güven duyuyorlarken biz en ufak seylerde bile bir bit yenigi arıyoruz . İste bu arakci habercilik bizim icimizi dışarıya çeviriyor ve ne halt oldugumuzu hatırlatıyor .
    Bloğunuzun daimiligi samimiyeti adına dediğiniz gibi bu isin pesini bırakmamanizi umarım . Ha simdi sonuc alamazsınız belki ama en azından cabaniz samimiyetiniz ortaya cikar sonra da blogunuzda bu cabanızı dillendirirseniz belki de bir cok seye on ayak olmus olursunuz .
    Selin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. görsellerden ziyade benim takıntım fikir hırsızlığında. yoksa bir sürü yer benim yaptığım konuyu ele alabilir bunun için birşey demeye hakkım yok. ama tarz ve zamanlama bu konuda en önemli delil aslında. görseller ise bana özel o konuda ciddi şekilde başları belaya girer. zaten buna yanaşan pek olmuyor. uyardığımda hepsi ciddiye alsa da yine logo koymak zorundayım.

      Sil
  20. Pelin twitter'da bu gazetelere tepkimizi belli edelim. sen başlat biz devamını getiririz onlardan güçlüsün hiç canını sıkma ben kopya habere rastladığımda hemen aa pelinin yazısı diyorum ve herkese anlatıyorum. başarılarının devamını dilerim arkandayız unutma...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. canım bu da bir çare değil ne yazık ki tınlamıyorlar çünkü. herşey yasal yolla ve işte bu şekilde bikbik kendi çöplüğünde ötmede.

      Sil
  21. "Kopyala Yapıştır" haberciliği demişken, bloğunuzda yayınladığınız tüm resimleri kendiniz çekiyor olmalısınız. Yoksa kaynak gösterir, resimleri nereden "kopyala - yapıştır" yaptığınızı söylerdiniz, değil mi ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. önceleri ht kulup 'ten alıyordum ama zaten bu aşikar üstelik birçok yazımda iyi ki ht var olmasa ne yapardık diyen biriyim. ama yazdan beri yüksek çözünürlü tüm cemiyet görselleri BANA ÖZELDİR. o yüzden üstlerine eşşek kadar logo koymak zorunda kalıyorum. geçen gün fatoş sarıgül 'ün tom ford ayakkabısına koymadım o kareyi bile birebir benden alıp posta 'da basmışlar.

      Sil
    2. Pelin Hanım, önünüzde saygıyla eğiliyorum ve yukarıdaki kinayeli yorumum için özür diliyorum. Keşke herkes işini sizin kadar ciddi yapabilse.

      Sil
  22. pelin az önce yazdım geldimi bilemedim tekrar yazıyorum sen hangisini girersen. özetle şunu söylemiştim. sen twitterda bu gazetelere tepki göstereceğimiz bir yazı hazırla biz destekçin olalım. arkandayız unutma...

    YanıtlaSil
  23. Herhangi birinin kolaylıkla fark edebileceği detayları sanki büyük bir habercilik başarısı göstermişsiniz gibi algılayıp, aynı detayları haber yapan gazetelere hırsız muamelesi yapmanız egolarınızın sizi ne kadar komik duruma düşürdüğünün bir göstergesi. Blogunuzu düzenli takip ediyorum ve bayılıyorum fakat son zamanlarda sürekli gösterdiğiniz 'ben yaptım oldu' ya da 'bu benimdir benden başkası akıl edemezdi' tarzı tavırlarınız gerçekten itici oluyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. eda/chanel çakma olayı tamamen BANA aittir. sadece BANA söylenen BENİM ortaya çıkardığım bir haberdir. valli olayını ise yine ilk BEN çıkardım ilk BEN konu ettim. bunun aksini söyleyen varsa buyursun söylesin. sanem tezman takı görsellerini ilk BENİMLE paylaşmıştır. tom ford olayını ise kusura bakma BENİM postumun 2-3 gün sonrası BENİM verdiğim detaylarla ve görsellerle aynı olması da "herhangi birinin kolaylıkla fark edebileceği bir detay" değildir. Burda ego değil hak aranıyor ama tabi herkes herşeyi istediği gibi düşünebilir buna da saygım var.

      Sil
    2. Şimdi ben de Tuğçe'yle aynı noktaya değinecektim, nedir bu kişiliğe saldırma hazımsızlığı? Hiç mi nasıl düzgün insan olunur bilmiyorsunuz, hiç mi aileniz öğretmedi size insanların kişiliklerine özellerine burnunuzu sokamayacağınızı? Siz reelde kimin yüzüne bunları böyle anonim isimler altında söyleyebildiniz ki buralarda aslan kesiliyorsunuz? Burada bir hırsızlık var ona karşı çıkacağınıza insanların karakterlerine saldırmak nasıl bir insan olduğunuzu açıkça anlatıyor. Yazık ki sizin gibi insanlarla aynı toplumu paylaşmak zorundayız!!!!!

      Sil
    3. Vay be " Magnetica" ya bak sen! Canim benim madem itici ve sen olayi cozmussun tavrinden bariz belli (!)bu blog ve yazariyla ilgili, sen karsilastirdigin yere git ve onlari oku be guzelim yazik sana. Neden o kiymetli zamanini emek veren birinin blogunda harciyorsun? Cunku Elmayla Armut tipkisinin aynisi!

      Sil
  24. İyi de ben her gün aynı haberleri farklı farklı gazetelerde okuyorum. Mesela, Milliyet "Ben bu haberi Hürriyet'ten aldım." diye not falan düşmüyor. Böyle bir şey yok yani. Başbakan'ın konuşmasını ilk ben yayınladım yarışı olacak hali yok ya gazeteler arasında. Tamam çoğu insan sizin önce yayınladığınızı biliyor, siz de biliyorsunuz da kime neyi ispat edeceksiniz ben onu anlamadım.

    R.K.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. örneğin çok alakasız ve ne yazık ki işin özünü anlamadan sırf karşı gelmek için yorum yapıyorsun. amaç kimseye birşey ispat etmek değil amaç haberin kaynağının gösterilmesi.

      Sil
    2. Neden alakasız?

      R.K.

      Sil
    3. Peki..

      R.K.

      Sil
    4. neden alakasız ben açıklayayım :) pelin yorulmuş belli benim de işim gücüm yok :) laf anlamayanlara laf anlatmak zaten işim :)(öğretmenim çünkü ehehehe) kardeş bunun başbakanın konuşmasıyla nasıl alakası yok sana bir örnekle açıklayayım misal: kate ile william'ın kraliyet düğününü hemen hemen aynı görsellerle bir çok blog ve gazete haber yaptı. neden? çünkü güncel bir olaydı özel bir haber değildi... görsellerde elbette belli kaynaktan alınıyordu, doğal olarak herkes birbirine benzer haberleri yaptı ama burda durum çok farklı.. hiç bir gazete başbakanın konuşmasını önce ben haber yaptım diyemez ama adam tutar kimsenin röportaj yapamadığı sezen aksuyla özel bir röportaj yapar kendi kamerasından fotoğraf çeker yayınlar, işte sende tutup onu yayınlarsan o zaman önce ben yayınladım der! anlatabiliyor muyum? burda ki durumda aynı... pelin zaten kraliyet düğünü postunun çalıntı olduğunu iddie etmiyor ki.. tuba ünsalın giydiği kıyafet ile ilgili olan post bizzat kadının twitterde yaşadığı olaydan ortaya çıkıyor... sonra birbirinin taklidi kıyafetler haberide özel bir ilgi alanı bakış açısı ve moda bilgisi gerektiren haberler... hadi hepsini geçtim. sanem tezman'ın koleksiyonu sadece peline özel haber verilmiş başkasında olamayacağı kesin! sonra aynı şekilde siren ertan'ında koleksiyon haberleri yine pelin'e özeldi.. haber yapılsa tamamen çalıntı olduğu ortada olacaktı...size güncel haber ile özel haberin farkını öğrenmenizi tavsiye ederim :)

      Sil
    5. @ adsiz R.K, ben bu hebrin özetini söyleyim ''SAYGISIZLIK''... Ben bile bu haberi okurken uzuldum, bir insan emek harciyor, arastiriyor, ariyor, dikkat ediyor vs... sonra birileri gelip calsinlar... emege saygisizlik buna denir... ha bir örnek daha verim, bir matematik sinavi dusun, dogal olarak bazilari ayni cevabi yaza bilir ama '' bazilari'' baskalarina bakip kopya cekerler...

      Sil
    6. saliha minna ve tuğçe öpüyorum hepinizi çok teşekkür ederim sizlere :)

      Sil
  25. Ya Pelin haklı . Millet oyle ya da böyle laf geçiriyor diyelim Pelin tinlamio da sen paso yazion:) İnan biraz daha zorlarsan pelinin sana vekalet verdigini düşünucem ;) sen fikrini belirt gec her yorum köşesinde paso Pelin yerine abideyi görüyoruz :)

    YanıtlaSil
  26. Bde Turkce yazaydn da anlayaydik

    YanıtlaSil
  27. Pardon da sana ne? İsteyen istediğini yazar sonuçta kendi ilişkileri seni ne gerdi ki? Bence en doğrusu birbirlerine destek çıkıyorlar. En azından senin gibi anonim isimle sağa sola bulaşmıp ortama limon sıkmıyor. Bir de en yakın zamanda bir dil kursuna falan git ne dediğin anlaşılmıyor.

    YanıtlaSil
  28. Takmamak lazım, bu gibi adsızlar ortam gericilikten başka bişey hedeflemeyen malum tipler. Biz işimize bakalım, Pelin olayı görüyor, yazıyor,kimi niteliksizler de utanmadan bu haberleri ÇALIYOR! Milletin gözünün çine bakaaa baka Pelin'den haber çalıp etik, düzgün habercilik falan diyolar üstelik pelin bu işten para kazanmazken bunların işi bu bir de haber çalıp para kazanıyorlar ayıptır ayıp!!!!!

    YanıtlaSil
  29. Haberlerinizde kullandığınız fotoğrafları kendiniz mi çekiyorsunuz, çekmiyorsanız neden üzerlerinde dana kadar moda ve sosyete imzası var, görselleri edindiğiniz kaynakları tek tek belirtiyor ve teşekkür ediyor musunuz? Duyduğunuz, okuduğunuz haberleri bloga yazarken şurdan okudum teşekkür ediyorum, bu da benim yorumum naçizane diyor musunuz, yoksa modacılar filan tek tek sizi arayıp bilgi mi veriyorlar blogda kullanasınız diye.

    Evet ben her türlüsüne karşıyım arağın, her türlüsüne.

    Ayşe - Tulin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şakacı mısınız espritüel mi? Yazdan beri özel fotoğrafçı kullanıyor Pelin Hanım bu davetlerde!!!!!

      Sil
    2. Bu blog kadar her adresin tek tek belirtilip her birine tek tek teşekkür edildiği başka bir blog var mıdır bilmiyorum. Ayşe ya da Tülin, her hangisiyse, siz bu post'a bu blogu takip etmeyen biri olarak geldiniz herhalde yoksa bu üslubun, bu aba altından sopa gösterir gibi yapılanları inkar eden alakasız yorumunuzun başka açıklaması olamaz. Biz de saygısızlığın her türlüsüne karşıyız, her türlüsüne.

      Sil
    3. cevap bile vermeyeceğim versem neye yarayacak ki ?! burayı uzun süre takip eden ve beni bilen okuyucum zaten sana gerekli cevabı veriyor. teşekkürler üstteki 2 adsız :)

      Sil
  30. Ya arkadaşlar bazı tipler var, maalesef bu blog'da da türedi bu kişilerden. yazdığı aptal yorumlarla milleti tilt etme, mümkün mertebe sinirlendirmeye oynuyorlar. x bir konuyla ilgili kimin haklı, kimin haksız olduğu pek önem teşkil etmiyor, Pelin'in Ali'nin Ayşe'nin neyi savunduğu, ne derece haklı ya da haksız olduğu önemsiz bir ayrıntı onlar için. Zaten ne kadar haklı da olsanız yazdığınız süt kadar beyaz da olsa onlar siyah diyecekler, çomak sokup sinirlendirecekler biz de sinirlenip hışımla gözümüz dönmüşgibi cevap vereceğiz, karşılıklı falan havada uçuşursa da ne ala, daha eğlenceli olur. sonuç olarak bu zat-ı muhteremler pek bir eğlenmiş olacak. onların amaçları bu ama biz de oturup uzun uzun cevap vermeye, açıklamaya kalkıyoruz, sonra olan bize oluyor, biz yine sinir oluyoruz, ama karşı taraf amacına ulaşmış pek bir eğlenmiş oluyor. O halde bu nokta eleştirim bize, bir öz eleştiri yüksek sesli. Niye ? Manyak mıyız biz ? Niye kendi kendimizi sinirden köpürtecek ama karşı tarafı eğlendirecek bu duruma sokuyoruz ? Niye cevap veriyoruz ya da tartışma içine giriyoruz mesela ? Kaldı ki her şeye de cevap vermek mecburiyetinde de değiliz. İstediğin kadar haklı ol, karşındakine göre sonsuz haksız ol, ya da belki ona göre de haklı ol ama gırgır için karşıdaki "ciddi havada" olumsuz yorumlar yapsın. Ne gerek var her durumda, ne cevap veriyorsun ? niye kendi kendini çıkmaza sokuyorsun, boşver yahu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bu yeni tipleri birtek ben görmüyorum demek ki. eline sağlık adsız harika yazmışın. ama işte herkes herşeyi dile getirsin çok seslilik olma adına bu yorumları yayınlıyordum ama artık yayınlamayacağım. Niyet apaçık ortada.

      Sil
    2. Gerçekten var böyle adsızlar Pelin Hanım. Bence siz iyi niyetinizden üstelemiyorsunuz ama zülfiyare dokunan her post'unuzdan sonra türüyorlar. Amaçları arıza yaratmak, haksızı korumak gerginlik çıkarmak. Eh haliyle düzgün insanların sinirlerine dokunuyor bu tiplemeler. Ama en temizi üstteki arkadaşın da dediği gibi umursamamak çünkü kötü niyetlerinin ve kötü kalplerinin ciddiye alındığını sanabilirler ki bu onlar için de büyük yanılgı. Kimse hırsıza birisi çıkıp "hırsız değil" deyince "aa hırsız değilmiş bak" demiyor.

      Sevgiler

      Esin

      Sil
    3. (ben bir önceki adsız) Pelin ben çok iyi anlıyorum ve kendi adıma fazlasıyla farkındayım her görüşe yer vermek adına bu yazılanları da yorumlara koyduğunu, ki bu da sonuna kadar bir takdir konusu bu arada. ama o kişiler ve onlara cevap vermeye çalışan bizler için (aynı kefede sayılmaya bile bile lades diyoruz çünkü bence) söyleyeceğim yukarıda yorumumda yazdığımdır. ne kadar gereksiz değil mi ?

      Sil
  31. Ortaokulda bir Türkçe dersi sınavında, okunan bir romanın kitap özeti istenmişti ve ben de yazdığım özeti daha profesyonel olarak desteklesin, okunmasına ufak bir artı güçlülük katsın diye, başka bir yazarın, sözkonusu özeti istenen o romanıyla ilgili görüşünü belirttiği (ki benim de sonuna kadar katıldığım bir görüştü) 1 tek cümleye (evet 1 tek ama uzun bir cümleye) yazımda yer vermiştim.
    Sınavın sonucunda özetimin değerlendirmesini teslim aldığımda o cümlenin üzerinin çizildiği kırmızı dolma kalemin kan kırmızı rengi gibi kıpkırmızı kesildiğimi ve yer yarılsa da yerin dibine girsem diyecek kadar utandığımı, pişman olduğumu hatırlıyorum. Hiç de kötü niyetle yapmadığım bir şeyin, sayfalar tutan bir kitap analizine, bir özete dahil ettiğim o tek cümlenin üstü söylediğim gibi kırmızı dolma kalemle çizilmiş ve uzun süre hafızamdan çıkmayan şu not ders hocası tarafından eklenmişti :
    "Bu kimin cümlesi ? Bir cümleyi almanın dahi bir çalıntı, böyle bir şeyin dahi hırsızlıktan farklı olmadığını bilmiyor musun ??" Güzel bir özet çıkardığım ve iyi bir analiz yaptığımı düşündüğüm sınav kağıdında böyle bir not okumanın şoku ve üzüntüsünü uzun süre üzerimden atamadığımı uzun seneler sonra hala çok net olarak hatırlarım, o anki gibi duraksarım.
    Ama bugünkü aklımla geriye dönüp o hala çok sevdiğim Türkçe öğretmeninimin hakkını ödeyemem.
    Ortada herhangi bir kötü niyet olmamasına rağmen yapmış olduğum tek satırlık bu alıntının dahi gayet yanlış olduğunu aklıma kazıdığı ve o gün bugündür bir başkasının yazdığı tek bir cümlenin dahi büyük ve başkasına ait bir emeğin ürünü olduğunu, ve sonuna kadar o uğraşı ve emeğe saygı duyulması gerektiğini, farkında olmadan dahi saygıda kusur etmemeniz gerektiği konusunu suratıma çarparak öğrettiği için.
    Ve aynen o koskoca sayfalar dolusu yazının içinde tek cümle dahi, şayet %100 size ait değilse, net bir şekilde size ait olmadığının rengini apaçık belli ediyor ve bilen kişi tarafından anında size ait olmadığı seçiliyor.
    Fazla uzun ve karışık anlattım, yazdıklarımı da okuyup revize etmedim, ilk düşünerek cümlelere döktüğüm şekilde yolluyorum ama ana fikri umarım en azından hatırlatabilmişimdir
    Böyle yani :)

    Sevgiler
    Can

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. can kötü bir tecrübe yaşamışın üzüldüm ama bir de işin güzel tarafı böyle tecrübeler bizi biz yapıyor bize şekil veriyor. paylaşımın için teşekkürler. umarım gereken kişiler ne demek istediğini anlayabilir.

      Sil
    2. Ne yazık ki benzer bir durum hiç de farkında olmaksızın üniversitede başıma geldi ve hayatımın tecrübesi oldu. Üstelik hocam öyle güzel anlattı ki yaptığım yanlışı utancımdan bir süre kendime gelemedim. Bakalım gazetelerimiz ne zaman adam olmayı, insan olmayı hak yememeyi öğenecek, çok zor ama imkansız değil bence. İyi ki sesimizi çıkartıyoruz. Bir deniz yıldızını bile olsun denize kavuşturabilirsek ne mutlu bize...

      Sil
  32. MEN SIZI AZERBAYCADAN OXUYURAM SIZI TEBRIK EDIREM BELE GOZEL BLOGUNUZ OLDUGU UCUN.SIZIN XEBERLERINIZDEN ISTIFADE ETMEKLERI SADECE AYIBDI

    YanıtlaSil
  33. Pelin kesinlikle ! Estflh, ben tşkr ederim.
    O gün toy ve deneyimsiz bir ergen halimle ve sınavda iyi iş çıkardığımı düşünen bi aptal olarak üzülsem de :) ben bunu bugün baktığımda hiç de kötü bir deneyim değil, dahası "iyi ki de yaşanmış" dediğim, senin de dediğin gibi bugünkü ben olmamda üst üste konulan yüzlerce tuğladan biri olarak görüyor ve ilgili hocamı minnetle anıyorum. hatta kendisi hala Facebook listemde var ve çok sevdiğim, hayat adına bana birşeyler öğreten kadınlardandır.
    Senin de dediğin gibi umarım bir şekilde insanların emek verdiği, çaba sarfettiği, tutkuyla yaparak özene bezene ürettiklerine bir şekilde gerektiği gibi saygı göstermeyenler vicdanen ortada bir hakkın yenilmesi durumu olduğunu ve hatayı anlar.
    o zaman zaten hayat, herkesin kendi renginin birbirinden bağımsız ve ayrı güzel olduğu, daha zengin ve yaşaması daha zevkli bir ortama döner işte.
    Ama anlaması gerekenler de anlamıyorsa, bu da onların sorunu ve onların kaybı diye düşünüyorum Pelin, mağdur da olsan yine seni bağlayan birşey yok. Çok yazık der geçrsin, sen kendi yolunda, kendi yönünde yürümeye devam edersin.
    Seninle ara ara ortaya çıkıp attığım mailler :) aracılığıyla mailleşiyoruz. (Postların, uzun uğraşlar sonucu hazırladığın paylaşımların haricinde, maillerde yazdıklarından dahi bolca keyif ve lezzet alan, ama burada yorum yapmayan bir okuyucun olarak) benim gibi halihazırda daha binlerce seni tanıyan, seni seven, çabanı uğraşını gerçekten anlayan ve saygı duyan okuyucuların sana yeter diye düşünüyorum.
    Yine çok fazla yazdım ve iç baydım biliyorum bir daha yorumcu kimliğini ele almayayım iyisi mi ben :) Özet olarak son diyeceğim, çalıntılara çok da kafanı takma, seni psikolojik olarak alt etmesine izin verme. hep benden gidiyor diye düşünürsün ama birgün bir bakmışsın ki senden birşeyler izinsiz götürülüyorken bir bakmışsındır ki gidenler haricinde sen koca bir dünya kazanmışsındır ve onların aşırılmasının ise hiç mümkünatı yoktur. onlar dokunulmaz olarak sadece sana aittir. Fevkalade yanlış olan şeyler de uzun süre yanlış gitmez zaten merak etme :) sen yoluna bak.
    Sevgiler
    Oğulcan




    YanıtlaSil
  34. Canlarım ben yokken bol bol dokturmussunuz malum isim gücüm var Anca görüyorum ;)
    Dil değilde keman kursuna gitmeyi düşünüyorum şimdilik :) Adımı da hale koydum adsizdan çıkayım tatmin edecekse
    Eğer sallama bir isim sizi :)
    Tugcecim okumuyorum artık bitanem
    Rahatsız olma rahat yaz ;) valla sana dalasilmaz adamı cidden öldürürursun allem edersin kallem edersin bı yerden bı link eklersin bı iki cümle söylersin malum vaktin bol sana yetişemem ;) olayın pelinle alakası yok ya da onun ikili iliskileri ile yanlış anlamissiniz.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Herhangi bir hakaret ve küfür içeren hiçbir yorum yayınlanmayacaktır.

Düşüncelerinizi ve eleştirilerinizi benimle paylaşmanızdan mutluluk duyarım.