HUBAN AYŞEM Der ki ;

 
POSTA Gazetesi'nden Huban Ayşem'in bugünkü yazısı :
Türk modasında yeni tartışma: TASARIM HIRSIZLIĞI
İvana Sert’in ‘Sex And The City 2’ filminin galasında giydiği elbise beğeni topladı. Elbise çok güzeldi ve özgün tasarımlarıyla ün yapmış, adı hızla yükselen genç modacı Elif Cığızoğlu’na aitti Sonra, haftaiçi www.modavesosyete.blogspot.com adresindeki internet sitesinde elbisenin modelinin çalıntı olduğu ortaya çıktı!

Elbise hem kumaşıyla, hem renkleriyle, hem de tasarımıyla Londra’da yaşayan Türk modacı Mihrican Damba’nın 2008 yılında tanıttığı Escapism adlı koleksiyonun adeta devamı, aynısı...

Mihrican Damba, elbisede uygulanan tekniğin ‘London College Of Fashion’daki master eğitimindeki bitirme tezi olduğunu ve bu tekniği 7 aylık bir çalışma sonucunda ortaya çıkardığını söylüyor. Mihrican Damba’nın bu teknikle hazırlanmış Escapism adlı mezuniyet koleksiyonu 2008 yılında Londra Kraliyet Akademisi, Şangay Moda Haftası başta olmak üzere birçok yabancı etkinlikte sergilenmiş, yabancı basında yer almış ve yine aynı yıl İzmir’de düzenlenen Fashionizm adlı moda haftasında da tanıtılmıştı.

Koleksiyonunu 2007 yazında İTKİB (İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri) sponsorluğunda diktirdiğini söyleyen Mihrican Damba “Elbiseler 3-4 aylık bir sürede İstanbul’da, İTKİB’e bağlı ünlü bir tasarımcının atölyesinde dikildi. Elif Cığızoğlu da o dönemde ünlü tasarımcının atölyesinde çalışıyordu ve koleksiyonumun yaratılış sürecine birebir tanıklık etti” diyor.

Benzer bir durum geçtiğimiz aylarda Ceylan Çapa’nın giydiği bir elbisede yaşanmıştı. Magazin dergilerinde, genç modacı Zeynep Tosun imzalı olduğu söylenen saten elbise, Elif Cığızoğlu’nun tasarımlarıyla büyük benzerlik taşıyordu. Hatta Elif’in elbiselerinden biri gibiydi... Yıllardır, “Kimse anlamaz” diye düşünülerek yabancı markalardan çalınan fikirlere, birilerinin bizleri devamlı aptal yerine koymaya çalışmasına alıştık...

Hatta sosyetik modacıların yaptıkları elbiselerin ‘çakma’ olmasına şaşırmaz hale geldik... Amaaaa ‘özgünlüğü’ ve ‘farklı’ çizgisiyle anılan, Türk modasının medar-ı iftiharı olarak gördüğümüz tasarımcıların yaptıklarının kopya çıkması, hem de başka bir Türk tasarımcıdan taklit edilmesi olur şey değil. Kimse gelip bana ‘esinlenmiş’ demesin lütfen!

Haberimi kaynak olarak gösterdiği için Sevgili Huban Ayşem'e çok teşekkürler.

Yorumlar