Dünyaca Büyük Markaların Cengiz Abazoğlu 'nu Taklit Etme Sorunsalı..

Son günlerde Cengiz Abazoğlu tasarımlarını Jean Paul Gaultier ve Armani Privé gibi büyük markaların taklit etmesi haberlerini okumuşsunuzdur. Bu konudaki fikirlerimi soran maillerin önüne geçemeyince etraflıca ele almak farz oldu :)



Öncelikle Cengiz Abazoğlu 'nun taa 4 sene önceki defilesinde sunduğu elbiseye bakalım. Gerek renk gerekse kesim olarak benzerlik ayan beyan ortada. Lakin sunum anlamında Cengiz Abazoğlu 'nunki ne kadar başarısızsa Jean Paul Gaultier 'ninki bir o kadar buram buram kalite kokuyor. Açıkçası tasarım anlamında ortada ahım şahım birşey yok. İki panel kumaşı ya boyundan ya da omuzdan birleştiriyorsunuz o kadar. Jean Paul Gaultier 'ninki stlyling göz önüne alındığında dört dörtlük ve çıplaklık kesinlikle gözümü rahatsız etmiyor. Aksesuarlar, saç, makyaj, manken herşey bir arada müthiş klas bir seksilik içinde. İşin bir de etnik havası var ki Jean Paul Gaultier 'nin 2007 'den beri ara ara koleksiyonlarında Afrika esintilerine alışığız. Bu yüzden demem odur ki Jean Paul Gaultier 'nin ki Cengiz Abazoğlu 'nunkini havada karada döver atar ama benziyor mu evet benziyor !



Gelelim Oscar 'larda Naomi Watts 'ın Armani Privé elbisesine. Elbiseyi sıradanlıktan çıkaran ve özel yapan tek unsur dekolte kesimi. Bu yüzden konumuz esinlenme ise bu elbise JPG 'den daha iyi bir örnek. Tek göğüs cut out kesim ve omuzla birleştirilmiş. İnce ama etkili bir detay. Bir tasarımcının imzasını taşıyabilecek kadar kuvvetli. 




Ama açıkçası Naomi Watts 'ın elbisesini gördüğümde benim aklıma Cengiz Abazoğlu 'nun 2010 Haute Couture koleksiyonunda sunduğu elbise değil de Stella McCartney 'in cut-out 'ları geldi. Çünkü bu tarz kesimi geçen sezon Stella McCartney birçok elbisesinde kullanmıştı. Hatta bu yaz sezonunda bile aynı kesim hız kesmeden devam ediyor. Belki bu kesimi ilk Cengiz Abazoğlu yapmış olabilir ama tek kullanan değil bunun da altını önemle çizmek gerekir. Armani Cengiz Abazoğlu 'ndan mı yoksa Stella McCartney 'den mi esinlenmiş bunun kararını size bırakıyorum :)

Cengiz Abazoğlu 'nun tasarımlarından şahsen fazla haz etmesem de karakterinin zarifliğini ve alçakgönüllüğünü oldum olası severim ve takdir ederim. Bu konuda medyaya konuşmasını ve fazla dillendirmesini yadırgayan maillerinize ise şaşırdığımı itiraf etmeliyim. Ortada bu kadar benzerlik olunca tabiki de konuşacak açıklamasını yapacak. Bu tarz birşey dünyanın her yerinde haber değeri taşır. Ama ben sizi anlıyorum. O kadar çok bizimkilerin araklamasına alışmışız ki bünyemiz yadırgıyor böylesi ters bir durumu :)


Yorumlar

  1. Eğer böyle bir şey gerçekten olmuşsa bile ben rahatsız olmadım. Son cümlende de söylediğin gibi biz yapınca oluyor da onlar yapınca mı olmuyor?
    Onun dışında tüm bu esinlenme yabancı markaların kendi arasında bile sezon sezon görülen bir şey. Ki 4 yıl önce olan bir şeyi özellikle araştırıp kopyalayacaklarına inanmıyorum. Tesadüfen olması büyük ihtimal.

    YanıtlaSil
  2. Walla açıkçası pelin hanım yazınızı okurken cengiz abazoğlu'na sanki haksızlık yapıyor dedim ama yazının sonunda hakkını teslim ettiğinizi gördüm teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok işbilir ya Cengiz Abazoğlu, bir de Pelin Hanım hakkını yiyecekmişmiş

      Sil
  3. sandım ki bir an yapılanları haklı bulacaksınız ama her zamanki gibi değerlendirmeleriniz çok doğru ve yerinde, gerçekten de tasarımları bir yana karakteri çok düzgün bir adam. hem taklitler aslını yaşatır diyelim, darısı diğerlerinin başına :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tasarımlarını hiç konuşmaya değer bulmuyorum açıkçası ama ona buna b.k atmasın bir yana karakteri düzgün olabilir belki evet.

      Sil
  4. Tasarım, hele ki moda tasarımı bir noktada kör ve sınırlı.. Sonuçta altı üstü kumaşla oynuyorsun, iki farklı markanın yaptıkları zaman içinde benzeşebilir, bundan daha doğal ne olabilir, elbette benzer şeyler yapabilir, daha da ne benzer örnekler görülecektir, bunda pek garip birşey yok bana göre. Tarih bile tekerrürden ibaretken :)
    Kaldı ki bu elbiselerde de öyle ahım şahım pek detaylı, aman aman ince işçilik de yok yani. bir modacının bir cutout'u yapmayı ya da ne bileyim bu çıplak vücuda giyilen önlü arkalı panel elbiseyi yapması için kılı kırk yarması ya da Cengiz Abazoğlu'nun geçmiş koleksiyonlarına bakıp aşırmayı akıl etmesine uzun uzadıya gerek yok bence. Doğal bir yolla bir omuz girintisi kullanmayı neden kendi başına düşünemesin ?

    YanıtlaSil
  5. Yani şu elbise Jean Paul Gaultier gibi bir moda devinin elbisesi değil de daha alelade bir markanın etiketiyle çıkmış olsaydı "bu ne rezalet" "ne avamlıktır" demezmiydik ? bence derdik. ben % 1000 derdim. Mankenin enfes vücuduna ve JPG gibi boru olmayan bir markasına rağmen ben şu anda da demek ve dememek arasında gidip geliyorum mesela :)

    YanıtlaSil
  6. Ben de isterem o duşş perdesinden (ay pardon Cengiz Abazoğlu elbiseden) ben de istereem :)

    YanıtlaSil
  7. Naomi Watts'ın Armani'si ile bir alaka göremedim ben. Armani'nin kolu farklı, dekoltesi daha keskin iniyor Abazoğlununki daha yuvarlak aynı zamanda Abazoğlununki payet mini üstü kuyruk. O yüzden bence saçma bir benzetme. Aynen McCartney'ler bile daha benzer...

    Ama JPG'rinki özellikle renginden ötürü bende de şüphe uyandırmadı değil. Hayır iki kumaşı bir araya getirmek gerçekten ama morun tonu bile aynı o yüzden Cengiz Abazoğlu çok da haklı bence...

    http://little-nerd-of-fashionworld.blogspot.com

    YanıtlaSil
  8. Amaannn tek derdimiz bu olsa keşke:) Alsınlar işte ne güzel! Cengiz Abazoğlu bak sana özenmişler beğenmişler modelini araklamışlar. Daha çok mutlu ol, demek sen bir adım öndesin. Nasılsa herkes herkesten birçok şeyi araklıyor da, esinleniyor da. Bu hep de böyle olacak.

    YanıtlaSil
  9. Bizde taklitçilik her alanda almış başını gidiyor!!! Orjinal bir üretimimiz malesef yok:((( Hele moda konusunda da son dönemde yapılan "tasarım" ürünler de ya taklit ya da hiç bir özelliği olmayan saçmalardan seçme şeyler. Birinin kolunu birinin yakasını değiştirince tasarım yaptık zannediyorlar. Halbuki dünyaca ünlü markalara bakıldığında tasarım yenide olsa kendine özgü bir stili, çizgisi oluyor ki gören göz onu farkediyor.
    Nette gezinirken Dilek Hanif'in modeli diye bildiğim bir elbiseyi ismini daha önce duymadığım yabancı bir modacının elbisesi diye gördüm. Valla adam Dilek Hanif'ten mi aldı yoksa Dilek Hanif bu adamdan mı, bilemedim. Yaşananlar kafa karıştırıcı.
    http://www.missesdressy.com/short-sleeves-gown-tarik-ediz-p-31451.html

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. fatma bunu geçenlerde birileri daha mail attı bana harikasınız. artık benim bakınmama bile gerek kalmadı hemen benimle paylaşıyorsunuz. Bunu biraz evvel tivitte paylaştım bakabilirsin :)

      Sil
    2. Fatma, Dilek Hanifin o elbisenin de linkini varsa paylaşsana bizimle.Çok merak ettim. Teşekkürler.

      Sil
    3. Fatma buldum elbiseyi ve linki. Gerçekten kafa karıştırıcı. Pess diyorum.

      http://www.dilekhanif.com/index2.html

      Sil
  10. ben papiş style kesinlikle katılıyorum ___

    YanıtlaSil
  11. JPG nin Cengiz Abazoğlu ndan arakladığı aşikar.takılar, model, renk hepsi birbirine benziyo.Ancak bana göre her iki elbisede de çok ucuz bi seksilik var.

    Gelelim ikinci elbiseye yaka kesimi, kullanılan kumaş,Stella McCartney 'den farklı olarak özellikle de omuz detayı birebir Cengiz Abazoğlu na benziyor.Ama tabi tıpkı diğer yerli modacılarımız gibi Cengiz Abazoğlu da yetinmemiş bir de etek boyunu kısa tutmuş, yetmemiş beline bide kuşak gibi bi kuyruk eklemiş ve bu güzelim yaka detayını geri planda bırakmış.

    İş böyle olunca da Naomi Watts 'ın Armani Privé elbisesi kat kat zarif olmuş.Şahane olmuş.
    Kısacası o alaturka abiye elbiselerinin çoğunu beğenmiyo olsam da bence Cengiz Abazoğlu haklı.

    YanıtlaSil
  12. Bu arada vogue da eda taşpınar var ve bence çakmalarla gündeme gelsede vogue un hakkını veriyor.

    YanıtlaSil
  13. Bizden biri, yabanci bir modacidan tasarim araklayinca olay oluyor, ne basitligi ne hirsizligi kaliyor; yabancilar bir Turk modacidan araklayinca "Amaaan canim olur boyle seyler, cok abarttin sus.". Abide Tugce'ye sonuna kadar katiliyorum. Ben de Abazoglu tasarimlarini pek bilmem ancak Viyana'da bir roportajini izlemistim, adamdan beyefendilik akiyordu, ne bir kompleks ne baska bir sey. Onun icin bende olumlu bir izlenimi var ve haklidir diyorum :)

    YanıtlaSil
  14. Takdir ediliyorsan değil taklit ediliyorsan başarmışsın demektir.
    http://thefashionon.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  15. Onu bunu bilmiyorum ama C.A 'nun cut-out elbisesi Armani'den bin kat başarılı. Armani kumaş yavan kalmış, güzelim renk çöpe gitmiş.JPG doğrudur, stylinginde çok daha başarılı. Ama tribal bir şey yapmaksa bu renk olmamış. İşte bu yüzden JPG Abazaoğlu'nu taklit diyorum .

    YanıtlaSil
  16. Bu arada tabii unutmamak gerekir ki JPG, hele Armani'de onlarca designer çalışıyor . Oturup Mr. Armani birşeyler de çizmiyor. Hayalgücü kısır, cesareti ise çok bol olan designerlarından birisi oturmuş, araştırmış copy etmiş , ya da nasıl deniyorsa ilham almış:))))))) Basbayağı taklit bunlar taklit

    YanıtlaSil
  17. sevgili Abide hürriyetteki viyana kuşatmasınıı konu edinen film ile ilgili yaptığın röportajı okudum ve muhteşemsin. çok güzel çok açık ve çok gururlandırıcı bir şekilde dile getirmişsin. göğsüm kabardı valla bunu dile getirmzsem içimde kalacaktı. hem gurur duyuyorum böyle bir öyle bir ecdadımız olduğu için hemde üzülüyorum onlar gibi olamadığımız için. artık torunlarımıza nasip olur inşallah diyeceğim. tekrar tekrar teşekkür ederim bu kadar iyi ifade ettiğin için. pelincim burası yeri değil ama valla tutamadım kendimi bunları yazmaktan.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Herhangi bir hakaret ve küfür içeren hiçbir yorum yayınlanmayacaktır.

Düşüncelerinizi ve eleştirilerinizi benimle paylaşmanızdan mutluluk duyarım.