HAYAL KIRIKLIĞI !!

 
Aylardır konuştuğumuz, tartıştığımız Vogue Türkiye'nin Genel Yayın Yönetmenliğine son olarak Seda Domaniç getirildi. Son olarak diyorum çünkü bir ara bu koltuk işi tam bir cadı kazanına dönmüştü. Ferhan İstanbullu'nun Esra Midilli adında kendini akıllı sanan bir meslektaşı tarafından sırtından vurulmasıyla işine son verilmişti. Ondan sonrada zaten bu iş bende heyecanını kaybetmişti.

Peki kimdir bu Seda Domaniç ? En ufak bir bilgim dahi yok !!

Yayınlanan CV'sine göre medyada gayet donanımlı biri. Ama açıkçası kendileri bu özgeçmiş ile bir haber kanalının başına ya da Forbes dergisine daha bir yakışırdı. Bahsettiğimiz modanın incili olunca ortadaki uyumsuzluk aşikar. Çünkü tuhaf olan, Domaniç'in geçmişinde en ufak bir moda tecrübesinin bile olmaması. Kendisine bağlı çalışacak İngiliz moda direktörü ve yine İngiliz görsel yönetmenlerin CV'leri genel yayın yönetmenliğine çok daha uygun görünüyor.

Canım ülkemde Bir Türk evladı görsel yönetmenin bulunamaması ise ayrı bir skandal. Ya İngiliz Moda Direktörü ? Bu Vogue Türkiye değil de mini Vogue British mi yoksa !!

Daha evvel dediğim gibi, bu Vogue işi bize en az 3-4 beden büyük. Yönetim organizasyonundan bile anlaşılacak bir kapana kısılma yaşadıkları belli. Bir yola çıktılar ve geride dönemiyorlar sanki. Açıkçası bendeniz bu maceranın fazla uzun soluklu olacağını düşünmüyorum.

Ya siz ?

Yorumlar

  1. ben tanıyorum bu hanimi.
    kendisi ab bilgi merkezinin başındaydı.
    bu kadar IR background'u olan birini vogue'un başına getirmek hangi akla hizmet anlamadım.üstelik gayet sıradan tarzı bile olmayan biri.yabancı dil bilgisi ve yurtdışında yaşamış olmasu etkili oldu sanırım.interesting.zaten vogue bizim neyimize yahu??

    YanıtlaSil
  2. Seda hanım sadece bir paravan, genel yayın yönetmenliğine direkt bir İngilizin getirilmesine karşı çıkacaklara bir suspayı. Vogue İstanbul/Türkiye çıktığında başarısı İngilize başarısızlığı ise Türke maledilecek. Tabii bu bizim fikrimiz=)

    YanıtlaSil
  3. valla gayet mantıklı bi düşünce idil :)

    YanıtlaSil
  4. Ben de İdil ve Melis'e katılıyorum..Zaten gayet normal bi şi İngilizlerin olması.Açıkcası en başta Ferhan İstanbullu açıklanmadan önce,bir İngiliz gelir diyordum kendi kendime...
    Bu arada nasıl bir hırstır ki bu Vouge İstanbul'un başında olmayı istemek.Neler yaptırıyor adama.!!Düşündürücü ve acı!...

    YanıtlaSil
  5. dış görünüşü meşguliyetten saçlarını bile taramaya fırsatı olmayan sıkıcı siyah tayyörlü, banka müfettişini andıran bu hanımın Vouge' a yakışır ne tarzda işler çıkaracağını merakla bekliyorum :\

    YanıtlaSil
  6. Esra Midilli kim ki?? Aklınca Ferhan İstanbullu'nun kuyusunu kazmış olabilir ama en azından onun başarısızlıkla sonuçlanma ihtimali yüksek bir işle anılmasını engellemiş oldu. Ferhan İstanbullu'nun yolu zaten açık bence...

    YanıtlaSil
  7. pelin merhaba..yine bir yazın bülent cankurt tarafından kullanıldı..şu en son yazdığın pişti yazın canım...hani whitney houstaon feryal gülman madonna ...vallahi bu nedir ya?ben bile gıcık olamya başladım...telif hakkı al sen bu adamdan

    YanıtlaSil
  8. Pelin'cim su Ferhan Istanbullu'nun meslektasi tarafindan sirtindan vurulmasi mevzuunu biraz daha acar misin lfn?Merak ettim olayin ayrintilarini dogrusu cunku kendisini bu goreve ben cok yakistirmistim:( Uzuldum olmadigini duyunca...Bu ilkokul mufettisi kilikli ama super akilli hatun kisiye gelince; valla kendisini ilk defa burada gordum ve Vogue'a umarim bastaki yorumlarda dendigi gibi sadece paravan olarak alinmistir dedim cunku bahsettigimiz dergi Vogue!Ingiliz mingiliz ama yinede bi tarzi olsun yanii derginin degil mi, bu teyzeye kalirsa halimiz etek-ceket-beyaz bluz ve yandan usturupluca ayrilmis mecli sac boyutunda kalacak, uyarmadi demeyin:)

    Ayrica ufakta bir sorum var herkese, neden belli bazi markalar disinda yurtdisinda gayet guzel bir cizgisi olan moda firmalari TR'ye gelince tepetaklak oluyorlar?Ben bunu basarisiz Turkiye distributorlerine bagliyorum, yoksa niye tutunamasinlar bizde de degil mi?Vogue'da boyle olacakmis gibime geliyor nedense??Vay halimize...

    YanıtlaSil
  9. düşüncelere aynen katılıyorum ancak Esra Midilli'nin Ferhan'ı sırtından bıçakladığına inanmıyorum. Medya'da çıkan herşeye inanmamakta fayda var..

    Bir diğer unsur da İngilizlerin hassaslık gösterdiği Ferhan İstanbullu'nun kaynak göstermeden Vogue makalesini kendi yazmış gibi göstermesi. Bu konudaki hassaslıklarını taktir ediyorum. Ferhan İstanbullu zaten böyle bir düşüncesizlik etmiş ise ne dşündüğümüz kadar iyi bir moda yazarı ne de Türkiye'yi etik anlamda temsil edebilecek kadar başarılıdır demektir.
    Yapacak bişey yok. Ağıt yakıp üzülmek yerine, bekleyip görelim neler olacağını...

    YanıtlaSil
  10. ferhan istanbullu köşeyazısında bir konuyu vogue dan kopya çekerek ele almış. evet doğru değil.kaynak belirtmeliydi. ama özellikle fırsatını kollayıpda ancak filmlerde görebileceğimiz bir hırsla esra midilli nin bunu Conde Naste ye ispiyon etmesi karaktersizce.

    konu hakkında detaylı bilgileri STYLEBOOM dan okuyabilirsiniz. bende ordan öğrendim.

    http://style-boom.blogspot.com/2009/06/flashion-news-vogue-turkiye-editoru.html

    domaniç in google da çok az resmi var. ama bi arkadaşımın dediğine göre bu resmi eskiymiş ve normalde çok hoş bi bayanmış. (onun yalancısıyım :)

    bülent cankurt bendenizi deli etmeye devam ediyor. gördüm yazısını. resimler bile aynı neredeyse. yine araştırdım buldum triplerine girmiyomu çok ayıp ediyo çook. kendisini sever ve sayardım. bitmiştir artık benim için. demekki tüm yazıları araklamaymış.

    YanıtlaSil
  11. http://www.trendometre.com/2009/08/18/vogue-turkiyenin-yayin-yonetmeni-belli-oldu/

    ekibin yeni resimleri de bu adreste mevcut

    YanıtlaSil
  12. bu adresteki hatun gayet hoş ve çok şık geldi bana. güzeeeel :)

    YanıtlaSil
  13. Pelin yazını çok beğendim, blog'unu da favoriler listeme ekledim :) Bence bu Vogue işi kesinleşince Seda Hanım'a imaj yapıp fotoğrafçı tutup basına dağıtılacak bu fotoları çekmişler. Hoş kadın ama bilmiyorum oturmayan birşeyler var duruşunda falan. Ki, dergici olarak gözü nasıldır görgüsü bilgisi nasıldır, benim ciddi şüphelerim var.

    Bir de şunu eklemek istiyorum: İngiliz moda ve sanat yönetmenlerini duyunca, acaba Ortadoğu'ya yönelik bir dergi mi yapacaklar diye düşündüm. Çünkü Dubai, Riyad gibi kendine has şehirlerde bu iş için çok açık bir piyasa var ve İngiliz dergiciler gözünü oraya dikmiş durumda.

    Ayrıca koskoca dergi kadrosunu nasıl dolduracaklar acaba? Bu iş editörle, yönetmenlerle bitmiyor!

    :) eda :)

    YanıtlaSil
  14. edacım hoşgeldin ve teşekkürler.
    vogue işine gelince sanırım tüm modaseverler ve blogcuların çoğunun birleştiği bir nokta var. o da bu vogue işi kimseyi tatmin edemedi ve edemiyor. merakla izleyeceğim bu vogue maceramızı.

    YanıtlaSil
  15. Merhaba herkese, aslında ben neden bu kadar şaşırıldığına şaşırdım... Sadece 'yazı'da ve sözde kalan moda editörlüğünden söz edebiliriz buralarda, malesef... Görsel sanat gibi yaklaşan oldu mu bu işe, ben görmedim...

    http://modasanattir.blogspot.com

    YanıtlaSil
  16. Ben okadar da kötü sonuçlanacağını düşünmüyorum.Yönetme kabiliyeti doğuştan gelen bir yetenek.CV'de olsun olmasın,geçmişte kel alaka iş yapmış birinin başka bir işte harikalar yaratması az görülmüş bir durum değil.Bence şans tanımalı.Ece Sükan'dan iyidir kanaatimce.

    YanıtlaSil
  17. Dergilerde calisan biri olarak sunu soyleyebilirim ki: Herkes ama herkes KOPYALIYOR...Moda fotografcilari, moda editorleri vs. ellerinde yabanci dergiler dekorun civisinden, kiyafetin dugmesine kadar birebir aynisini bulup , yapip KOPYALIYORLAR! Bakiniz: Melis Agazat yeteneksizi...Boneli bir yaz cekimi yapmisti florasan renklerin oldugu birebir aynisi da yapilir mi yuhh demistik...tabii bunu ceken fotografciya da YUH
    Ferhan Istanbullu mu kopyalamis? yaziktir ayiptir ya !herkes kopyaci..copy paste ci//korsan yayinci

    YanıtlaSil
  18. copy/past olayında dediklerine sonuna kadar katılıyorum. türkiyede çıkan dergi eğer 200 sayfa ise bunun 3/4 ü orjinalinden kopyalamaca. geri kalanıda istanbudaki cafe,restaurant,gezi ve 2-3 ünlüyle yapılan röpörtaj o kadar. böyle bi yapımız olduğundanmıdır nedir Vogue sıfatını bi türlü yakıştıramıyorum zaten.

    YanıtlaSil
  19. bundan birkaç ay önce Serdar Turgut köşesinde Vogue genel yayın yönetmenliği için aranan özellikleri şöyle yazmıştı, "moda hakkında derin bilgisi, cep telefonunun rehberinde dünyanın en büyük modacılarının, moda yazarlarının telefonları kayıtlı olacak ve telefon açtığında Amerikan Vogue dergisinin efsanevi ismi Anna Wintour ile bile konuşabilecek" Eğer Seda Domaniç bu özellikleri taşıyorsa ne ala, kendisine başarılar ve bol şanslar diliyorum.

    YanıtlaSil
  20. ciddenmi ? hiçmi hiç sanmıyorum :))zira Domaniç'in CVsinde modanın m'si bile yok.

    YanıtlaSil
  21. Domanic HSBC sube muduru olabilirmis ama sizlerin de tahmin edecgi gibi VOGUE'a asla!!! Muhasebeci bile olamaz VOGUE'un... zaten Sahenk ler, Dogus grubu banka zihniyeti memur zihniyeti ile calisan dunyadan habersiz ahbap cavus yeri! Ankara da nasil hamili kart yakinimdir Dogus'ta da isler boyle
    Cem Aydin bunun en iyi ornegi. Seda Domanic o yuzden sasirtmasin sizi.
    Uzun omurlu olmayacaktir Vogue un omru
    En fazla ne yapabilirler ki? konularin hepsi tekrar tekrar yapildi.Moda cekimi yapacak marka mi var?
    Turk Tasarimcilar deseniz 10 tane...cevir cevir ayni isimleri her ay yaziyorlar zaten. Neyse gorecegiz hep birlikte..

    YanıtlaSil
  22. mesela Vogue hindistan'ı izliyorum. gayet başarılı götürüyorlar. kapaklarında dünyaca ünlüler oluyor. en son Gisele poz vermiş. aynı şekilde vogue rusyada işi iyi götürüyor. bizim içinde sadece bize ait çalışmalarmı yapılacak yoksa copy/past mı olacak çok merak ediyorum.

    YanıtlaSil
  23. ülkemizde dergicilik maalesef bu aralar yerlerde süründüğü için Vogue adına uygun seçim nasıl yapılacak merak ediyorum. cidden, bir Anna Wintour ülkemizden çıkabilir mi bu koşullarda? moda dergileri ne kadar satıyor ki ABD'de olduğu gibi 1 milyon ya da Avrupa'daki gibi 150-200 bin satıyor mu ki? modayla ilgilenenler bile belli bir kesim de birçok insan bir tişört uyumsuz bir pantalon geçirip makyajsız suratlarla converselerle sokağa fırlıyor. zaten moda bilinci yokken bir de moda konusunda insanları yönlendirme gücüne ulaşacak bir genel yayın yönetmeni bulmak elbet kolay değildi.
    kadın ve moda dergileri içerik yönünden çok cılız zaten, yabancı bir kadın dergisi alıyorsun kapak konularını öyle bir seçiyorlar öyle bir başlık atıyorlar ki içinden hemen dergiyi alıp okumak geliyor başarılı grafik tasarım da cabası. bizde ise okuma isteği uyandırmayan heyecanlandırmayan içerikler, b list ünlülerle kuru röportajlar. bu satışa da yansıyor ki madame figaro kapanmış.
    gene de vogue'u merakla bekliyorum ilk sayı ne zaman çıkacak tam bilmesem de.

    YanıtlaSil
  24. Kafam karman çorman olduğu için, yazılmışsa görmemiş olabilirim. Ece Sükan derginin moda editörü olmuş. Daha doğrusu moda editörlerinden biri...
    Burada Türkiye'deki dergicilik için yazılan çok güzel tespitler var, katılmamak mümkün değil. Türkiye, İngiltere ve Amerika'da dergicilik yaptım. Aradaki fark inanılmaz. Hatta 1 ay Rusya'da bir dergi grubunda staj yaptım ve satışa yönelik dergiler konusunda ülke olarak çok yeni olmalarına rağmen Türkiye'nin 40 yıllık dergiciliğine acayip fark attıklarını gördüm.
    Madame Figaro'nun kapandığını duyduğumda ne hissedeceğimi bilemedim. Açıkcası Vogue Türkiye'nin çıkışı için ne hissedeceğimi de bilemiyorum. Bu ülkede iyi dergiciler tanıyorum ama hepsi küstürülmüş ve mesleğinden uzaklaşmış. Cidden çok dolu olduğum bir konu ama fazla detaya girip can sıkmak da istemiyorum :)
    İlk sayı Mart 2010'da çıkacak deniyor. Bundan 1 yıl sonra da Vogue Casa ve Glamour çıkacakmış. Hayırlısı...
    :) eda :)

    YanıtlaSil
  25. Vogue 'un omru malesef uzun olmayacak!
    Elle ve Cosmopolitan su anda tirajda liderler en fazla 30bin satiyorlar. Vogue'un da tiraji 20 binlerde sabitlenir.
    Insanlar (gencler) yine Cosmopolitan alacak, IN STYLE alacak, ELLE alacak.
    Korkum sudur ki VOGUE'un MADAM FIGARO gibi algilanamayisidir. Turkiye burasi bir tutmadimi, bir daha kesinlikle iflah olmuyor dergi! Aliskanliklardan vazgecmek zor bizim icin..
    Vogue icin o kadar masraf yapilacak ki (Ece Sukan in Fashion week masraflari ve calisanlarin diger dergilere gore yuksek maaslari , Banka muduresi Seda Domanic in maasi) reklam geliri bu masraflari karsilayamayacak.
    Reklam geliri en fazla olsa olsa ELLE kadar olur IN STYLE kadar olur...Hatta ALEM dergisi kadar olur:)
    Reklam veren musteri belli , reklam fiyatlari da bellidir. 1 kurus yukari ilan parasi odemezler.
    Hele de bu kriz ortaminda, dergiciligin yok oldugu donemde.
    Ece Sukan ve Konca Aykan'in avangard cekimlerine turk okuyucu alisamayacak. Ancak moda cekim dunyasina yapacaklar cekimleri.yani rakip dergilerin calisanlarina! Ancak onlar aaaa Ece bunu yapmis diyecek. Okuyucu ise anlamaycak, begenmeyecek.
    Beymen, Harvey Nichols'tan topladiklari cekilecek alin size MArie Claire..enn fazla ne yapabilirler ki?
    Onlari giyen insalarda zaten marie Claire tiraji kadar...yok yok 20bin degil de 15binde sabitlenir VOGUE'un tiraji ! ve boylece yine Turkler olarak literature girmis olacagiz yine!
    Ferit Sahenk, Turklere havasini atti ama Turkiye'yi dunyaya rezil etmis olacak cok derinden dusunursek. Vogue'u kapanan , az tiraj alan ilk ulke olarak yine rekorlar kitabuna gececegiz NOKTA

    YanıtlaSil
  26. yazdıkların o kadar mantıklıki.. hakkaten dünya vogue tarihine adımızı yazarsak korkarım bu şekilde yazacaz. :(

    YanıtlaSil
  27. Dedikodulara gore hakikaten ne yaptigini bilmiyormus, isi is ustunde ogrenmeye calisiyormus, herkesten ne nasil yapilir ogreniyormus, bana kalirsa daha isin ciddiyetine varamamis. Hangi akli olan boyle birini Vogue gibi bir derginin basina getirirki!!!

    YanıtlaSil
  28. Seda Domanic, Neyyire Ozkanin ogrencisi gibiymis herseyi ondan ogreniyormus bu mudur yani Vogue un basina getirilen insan.

    YanıtlaSil
  29. Bu kadının üstüne bu kadar gitmek sadece kıskançlıktan mı yoksa arkasında başka bir kötü niyet aramalı mıyım? Yok "modanın m" sinden bir habermiş, anlamazmış, paravanmış. Kendisini tanımadığınız bir insan hakkında ne kadar kolay atıp tutabiliyorsunuz. Yorumlarınızı bu insanla tanışıp en azından bir 15 dakika konuştuktan sonra bekliyorum.Ama uzaktan maval okumak çok daha kolay sanırım...

    YanıtlaSil
  30. neden her eleştiride kıskançlık kelimesi kullanılır bilemiyorum doğrusu. kıskançlık olsa ferhan istanbullu kıskanılırdı esra domaniç değil. kendisinin moda anlamında hiçbir geçmişi ve deneyiminin olmadığı ortada. ama buna rağmen moda anlamında en yüksek mertebeye layık görülmüşse elbette bu konuşulacak ve tartışılacaktır. keza herhangi bir deneyimi olsaydıda tartışılırdı. sizin dediğinize bakılırsa kimse tanımadığı birini eleştirmesine giriyor. ki bu eleştirilerin hiçbiri kişisel değil hepsi mesleki anlamda. bırakın insanlar istediklerini konuşsun paylaşsın.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Herhangi bir hakaret ve küfür içeren hiçbir yorum yayınlanmayacaktır.

Düşüncelerinizi ve eleştirilerinizi benimle paylaşmanızdan mutluluk duyarım.