PASAPORT Yenileyeceklere DUYURULUR !

 


Pasaportumu kaybettim. Allah bilir ne zaman kaybettim bilmiyorum :) Zaten süreside bitmişti o yüzden birşey farketmedi. Öyle gazeteye ilan vermedim. Sadece kaybettiğim için yenileme başvurumun Fatih/Vatan caddesindeki Emniyet Müdürlüğü'nden yapmam gerektiğini öğrendim o kadar.

Geçen cuma günü Emniyetin yolunu tuttum. Başvuruyu öğle paydosuna kadar alıyorlar. Sabah saat 10:30'da girdim ve tüm işlemlerim saat 11:30'da bitiverdi. Eski zamanlar aklıma gelince doğal olarak şaşkınlığımı tahmin edersiniz. Herşey çok kolay ve çok çabuktu.

Süresi bitmiş olanlar bugünden itibaren otomatikman yeni, yani çipli dedikleri pasaport ediniyorlar.

Yanınıza 2 biyometrik resim alın. Girişte sıra numarası alacağınız vakit makine parmak izi verip vermediğinizi soruyor. Vermediyseniz ilk bu işlem için numara alıyorsunuz. Bu numarayı aldıktan sonra bir daha makinadan pasaport başvuru için numara alın ki daha sonra fazla beklemeyin. Zaten pasaport için bekleyeceğiniz zaman içinde parmak izinizi vereceksiniz. Türk'ün hinliğe çalışan pratik zekası :) Parmak izi için takriben 20-25 dakika bekledim. Parmak izimi verdim. Bu işlem için lütfen yanınıza bir kolonya ya da kolonyalı mendil alın. Çünkü sizden önce yüzlerce kişinin burun sondajı yaptığı ve kıçını kaşıdığı parmaklarını koyduğu cama parmak basıyorsunuz :) Sonra parmak izi kağıdığımı alıp hemen pasaport kuyruğuna girdim. En az 6-7 gise olduğundan işlemler hızla yapılıyor. İşlemim en fazla 30 dakika sürdü. Pasaportu almak için bile birşey yapmanız gerekmiyor çünkü evinize postalanıyor. O yüzden siz olmadığınızda evde kim varsa onun isim soyad bilgilerini önceden edinin.

Salı günü postaneden telefonuma 'X barkod numarası ile pasaportunuz kabul edilmiştir. En kısa zamanda tarafınıza teslim edilecektir.' mesajı geldi. Bu sabahta pasaportumu teslim aldım. Üstelik kime teslim ediyorlar diye kimliğe bile bakmadılar :)

Yeni pasaportlar nasıl mı ? Küçük. Avuç kadar. Kalın kapaklı ve çok sayfalı. Ama çip neresinde bir türlü bulamadım :) Ben çip diye banka kartlarındaki gibi birşey bekliyordum. Gördüğüm tek fark fotoğrafın ve kimlik bilgilerin olduğu sayfanın incecik jelatinimsi bir maddeyle kaplanmış olduğu. Üstünde bir sürü şekiller var. Atatürk, Türkiye haritası, T.C harfleri ve resminizin bir kopyası. Daha bir sürü şey varda ben anlayamadım açıkçası :) Bu pasaportların sahtesinin yapılması eminim ki çok zor olacaktır.

Uzun lafın kısası pasaport yenilemede adeta bir devrim yapılmış. İşiniz yarım günde bitiyor ve 1 hafta içinde de evinizde teslim alıyorsunuz. Bundan iyisi can sağlığı :)

Yorumlar

  1. hehe...siz baska milletlerin pasaportunu gorun. kagitlari daha kalin kalin, parlak...bizimkiler eskilere gore iyi ama mesela digerlerinin yeni cipli pasaportlari ile karsilastirinca gene cok dandik.

    bende cipli denilince kart gibi birsey alicaz saniyordum. aciklamada bulundular, meger bu cip olayi, hologramlarin oldugu sayfadaymis, o sayfa elektronik bir makinaya girebiliyormus filan...

    neden kart gibi yapmiyorlar anlamiyorum. neyse, allah ferahlikla gezmeyi nasip etsin herkese :D birde vize kuyruklari olmasa :)))

    YanıtlaSil
  2. en beğendiğim ingiliz pasaportudur. kapaktaki kraliyet amblemi çok bir asil gelir gözüme :) vizede konusunda haklısın insanın anasını ağlatıyorlar. biz ingiliz vizesine başvuracaz acaip önlemleri arttırmışlar diye duydum. bakalım göreceğiz başımıza neler gelecek :)

    YanıtlaSil
  3. ben hem amerikan hemde turk vatandasiyim onun icin iki ulkeninde pasaportu var amerikan pasaportumu 3yıl once degistirmistim 3 yıllırdır bu cipli pasaportlardan kullanıyorum yani turk pasaportundan tek farki icindeki 50 eyaletin resmi var ve ben pasaportu alırken sanki bana kapagina dikkat edin icinde cip var demislerdi ama yanlis da hatirliyor olabilirim tabi. hayirli olsun umarim bol bol gezersin =)

    YanıtlaSil
  4. bende umuyorum bol bol gezmeyi :)

    YanıtlaSil
  5. yeni pasaportlarin en guzel yani artik diger ulkelerin pasaportlariyla ayni boyda olduklari icin super sahane fashionable designer pasaport holder'lardan bizimde faydalanicak olmamiz :) eskileri bir turlu sigmazdi. yeni pasaportumla beraber birde smythson travel wallet edinecegim. hatta bak ne var:

    http://www.smythson.com/SmythsonSite/product/PIG-1005658.htm

    YanıtlaSil
  6. aaaa Damla süper bir noktaya değinmişin benim aklıma gelmemişti süpersin !! gerçektende bitecek o çaresizce içine sığdırmaya çalışmalarım :)

    YanıtlaSil
  7. cerenaltan25 Şubat, 2011

    ay bende en son çıkarken yurtdışına pasaportumu yeniletmiştim fotomda fatmagülün düğün fotosu gibi çıkmıştı hatta:)
    çipi de soruyosun pasaportun ilk sayfasında en altta barkod gibi bişey var işte çip orası:)
    bu arada çanta benim elime olmasada akrabama ulamış o da çok beğenmiş:) ben de elime almak için sabırsızlıkla bekliyorum takrar teşekkürler:)

    YanıtlaSil
  8. ceren çok sevindim adrese ulaşmasına. face mesajından sonra bende ptt fişini bulamadım delirecektim az kalsın :) güle güle kullan ona çok iyi bak :)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Herhangi bir hakaret ve küfür içeren hiçbir yorum yayınlanmayacaktır.

Düşüncelerinizi ve eleştirilerinizi benimle paylaşmanızdan mutluluk duyarım.