Sosyetemde Yeni Akım : Bilinçli Tüketim

Sosyetemin kadınları için kemikleşmiş bir intiba vardır. Her giydiklerine binlerce dolar bayılırlar ve bir giydiklerini de bir daha giymezler diye..Çünkü görünen gerçekten de budur. Her davet artık kolaylıkla resmedildiği için bakıldığında tanınmış birini aynı kıyafetle görmek cidden zordur. Ama biliyorum ki çoğu sezonun en bilinen parçası olsa bile medyanın olmadığı yerlerde kıyafetlerini defalarca giyerler. Mesela Elif Dürüst 'ün yıllar sonra Dolce&Gabbana elbisesini değerlendirmesi ne kadar hoşumuza gitmişti. Aynı şekilde Etel Baler 'in geçtiğimiz ay 10 yıllık Tom Ford 'lu Gucci dönemindeki sandaletlerini giymesi, 70 'lerde üretimine son verilen Hermes Lydie kullanması adeta moda zamansızdır der gibi. Ayşe Kucuroğlu 'nda da aynı yaklaşımı görüyorum. Bir elbisesini defalarca hem de medyanın olduğu davetlerde giymekten kaçınmaz. Herşeyi hızlı ve acımasızca tükettiğimiz bu dönemde böylesi örnekleri görmek pek hoşuma gidiyor. Çünkü şiddetle moda sezonluk değil zamansız olmalıdır diye düşünenlerdenim. Elbette yeni sezon parçalarını gördüm mü deliriyorum ama aldığı malın ve verdiği paranın değerini bilenleri de gördüğüme memnun oluyorum. 

Şimdi bu kadar uzun giriş nerden çıktı diyorsunuzdur. Çünkü gardrop konusunda birçoğumuzun rüyalarını süsleyen Feryal Gülman 'da da aynı yaklaşımı görmeye başladım da ondan. Malum Feryal Gülman 'ın tümü değil sadece tek sezonluk gardrobu bile eminim birçoklarımızı delirtecek güçtedir :) Bir giydiğini aslında birçok kez giyer ama genellikle eş dost davetlerinde tercih ederdi. Şimdiyse medyanın önüne rahatlıkla çıkmaya başladı.


İlk Celine marka puantiyeli pantolonu ve beyaz bluzunu şubat ayında  giydiğini görmüştüm ve davetten resimleri HT Kulup 'te yayınlandı. Ardından aynı kombini nisan aynında başka bir davette gördüm. Durun daha bitmedi.


Chanel 'in ilkbahar yaz 2013 koleksiyonundan elbisesini arka arkaya 3 farklı günde 3 farklı davette giydi ve resmedildi. Bu sefer Celine kombini gibi birebir değil her defasında elbisesini farklı tarzda aksesuarlarla eşleştirerek değerlendirdi. Hepsinde de şıklığı yakalamayı bilmiş. Kendisini tebrik ederim.

Bu konuda örnekler ne kadar artarsa bilinçsizce tüketime bir darbe daha vuracağız diye düşünüyorum. Kimbilir daha ne örnekler vardır ama benim aklımda kalanlar bunlar. Eminim sizler bana hatırlatırsanız ya da bilgilendirirsiniz. 

* Hazır sözü açılmışken bir konuya daha değinmek istiyorum. Birkaç gazete haftasonu eklerinde ünlülerin kılık kıyafetlerini ele alıp hem giydiklerinin markalarını hem de fiyatlarını yazmaya başladı. Markalarını yazmaya tamam ama fiyatlarını yazmak son derece yakışıksız. Bu blog içinde bile her post lüks markaları içerir ama gerekmedikçe asla fiyatını yazmam. Çünkü hem ben hoşlaşmıyorum hem de inanmanız zor olabilir ama konu edilen kişilerin çoğu giydiklerinin fiyatları alenen bilinsin istemiyorlar. Üstelik burayı modaya markaya meraklı olanın takip etmesine rağmen. Ama gazete maddi güce bakmazsızın her eve girer her ortamda okunabilir. Ve ne yazık ki akla gelmeyen ya da gelmesi istenmeyen şey ise, bayan x 'in çantasının altına koyulan 3 bin euro etiketli gazete sayfasının bir yerlerde birilerinin soğan ekmeğinin altına örtü olduğu..



UYARI : Bu post ©ModaVeSosyete 'ye aittir. Kullanmak isteyenler kaynak belirtmek zorundadır. Aksi takdirde yasal işlemlere başvurulacaktır.

Yorumlar

  1. Ayni elbise bir kac degisik kombin ile degerlendirilebilir. Eskiler kullanilabilir. Eskiler bazen yeni elbiselerden daha guzel ve kaliteli olabiliyor. Bende gazetelerin ay sunu almis su kadar fiyati yaklasimindan oldukca rahatsizim. Cok ayipliyorum bu mentaliteyi. Iyi ve gerekli bir noktaya dokunmussun Pelincigim Eline saglik! :) Sevgiler

    YanıtlaSil
  2. Eğer moda sanatsa, yani herbir tasarım ürününü birer sanat eseri gibi görürsek kesinlikle zamansız olmalılar ve defalarca kullanılmalılar. Aksi takdirde bir kumaş ve deri parçasına bu kadar para dökmenin tabiki alemi yok. Emeğin de değerinin bilinmesi gerekir. Kullan at yaklaşımı başta tasarımcıya saygısızlıktır. Benim param var ifadesinin görgüsüzce vücut bulmasıdır. Belki ifadem biraz sert oldu ama bu da benim görüşüm. Elbette ben de yeni tasarımları insanların üzerinde görmekten zevk alıyorum. Taşıyan da güzel taşıyorsa bir tabloya bakar gibi bakıyorum.ama bu parçaları farklı kombinlerle tekrar görmek en güzeli. Pelin'cim bu arada harika bir blogun var. Zevkle okuyorum, hergün post yapsan az gelecek bize...Elif

    YanıtlaSil
  3. Son satırı okurken tüylerim diken diken oldu:(( Çok doğru sana katılıyorum. Bir de o gazetede o bazı marka kıyafet, çanta v.s. şeylerin fiyatlarını da bazen yanlış yazıyorlar. Gözümüzden kaçmıyor değil.

    YanıtlaSil
  4. Söylediklerine aynen katılıyorum Pelin. Görgüsüzce insanların malını, parasını milletin gözüne sokmak çirkin bir davranış. Tıpkı şu kadar ayakkabım var, evim, yatım şöyle süslü, böyle değerli eşyalarla dolu diye medyaya demeç veren, söyleşi yapan varlıklı insanlar, şarkıcı, popçu topçu vs. gibi. Dekorasyon- mimari açısından işinin ehli dergilerde yapılan şık, kaliteli söyleşiler meclisten dışarı tabii :)

    YanıtlaSil
  5. Son cümle beni kalbimden vurdu ..Ne kadar haklisiniz..

    YanıtlaSil
  6. Feryal Gülman'ın onca efsane kıyafetinin içinden, seçe seçe bu iki çok enteresan olmayan kıyafeti seçip tekrar kullanması ilginç olmuş bence.

    Bir de, Feryal Gülman'ı her hafta (neredeyse hergün) o kadar çok değişik ve de high-end kıyafet / çanta / ayakkabı içinde görüyoruz ki, kıyafetlerini tekrar kullandığı fikrini oluşturmak için daha böyle çok resim görmemiz gerekecek. Ben şikayetçi değilim o ayrı; farklı kombinasyonları görmek ve bu blogta takip etmek sıkıcı dünyama biraz neşe katıyor.
    Feride

    YanıtlaSil
  7. Sen ne kadar hani derler ya " yemiş, içmiş, sindirmiş, asil bir kadınsın.." ha bunu ben zaten bılıyordum da.. küçücük nüanslarla buradaki herkes te görmüş oluyor.. seni tanıdıgım için çok şanslıyım.. ıyı kı varsın Pelin.

    Bu guzel postundan dolayı seni can-ı gonulden kutluyorum guzel ınsan..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evrimcim canım benim senin yorumun da çok hoş harikasın çok çok teşekkür ederim sana ve o güzel gönlüne

      Sil
  8. yine yakalamışsın. beğendiği bir kıyafeti insan farklı kombinlerle tekrar giyebilmeli bence de.
    dediklerine katılıyorum özellikle bazı uçuk fiyatların gazetelerde sergilenmesi eminim o kıyafeti taşıyanı da çok mutlu etmiyordur.
    bazen gerekiyor ama alışverişte fikir olması açısından fiyata bakılıyor.

    YanıtlaSil
  9. Gazetede yazilmasi veya yazilmamasi bazilarimizin bir cantaya 10000 euro verirken bazilarimizin eve 3 kuru ekmekten baska birsey goturmedigi gercegini degistirmiyor. Birinin ici o plastik Louboutinlere para sayarken rahat ise, gazeteye cikinca neden degil? Herkes bilmiyor mu zenginlerin zengin oldugunu, unlulerin paraya para demedigini, pirlantali saatlerin pahali oldugunu, Chanel, YSL gibi markalar icin ciddi butce gerektigini? Tam fiyatini bilmesek de markasi zaten gozumuze sokuluyor, aradaki ucurum kendini belli ediyor, tam fiyatini bilince ne degisiyor?

    Ben acikcasi para yazilmasini mali ile malamat olmus tarzinda ibretlik olarak okuyor, bunca paraya harcamis bunlari mi almis diye gulup geciyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tamamen katılıyorum, çok güzel ifade etmişsin sevgili Nihan.
      Sevda

      Sil
    2. gerçek dediğin şey maddi güç ve birini de alım gücü yüksek diye eleştirmeyi doğru bulmuyorum. sorun nasıl yansıttığında ya da yansıtıldığında. elindeki çantaya verdiği 10 bin doları sen ben o bilebiliriz ama çemişli köyünden çaycı mehmet efendi nerden bilebilir ki ! dergi olsa meraklısı alır, blog olsa meraklısı gezinir bulur ama gazete çok farklı ve en fazla sorumluluğa sahip olan mecradır. bu aradaki farkı görememiş olmanıza üzüldüm.

      Sil
  10. İşte baştan sona katıldığım, dahası şapka çıkarttığım bir post.. Evet bunu bilmeyenler, ya da sahiden tersi zannedenler öğrensin artık : Moda sezonluk değil, zamansızdır. Belki binlerce dolar verilmiş, zorlukla alınmış bir parça sadece aradan zaman geçti diye fırlatıp çöpe atılmaz, atılamaz. o harikulade parça hayatın hangi yılında ya da sezonunda olursanız olun giyilebilir, giyilmeli, zevkle kullanılmalı, o parçayla zamansızca mutlu olunmalı, ve güzelliklerin kıymeti bilinmelidir. Aksi görgüsüzlüktür, müsrifliktir, aptallıktır, paran olsa da aslında o güzelim ürünü bana göre haketmemektir.
    Ve kesinlikle yine postta bahsi geçen o gazete köşesindeki fiyat etiketleri :( Aslında biz hayatı hep kendi açımızdan görür, her şeyi kendi gerçeğimiz sanır, hep diğer insanların halinden anlamayız.belki bencilizdir, diğer insanların hayatlarındaki zorluklar bize belki bir şey ifade etmez. ne durumda olduklarını belki tahmin bile edemez, kafamızda canlandıramayız belki de, ama aslında zor, çok zor hayatlar vardır. Siz görmeseniz de, kafanızı çevirip görmek istemeseniz de. Belki açlık sınırında yaşam mücadelesi veren sayısız insanın (üstelik köşede bahsi geçen bir avuç isimden kat be kat fazla belki milyonların) bu bayıldığımız ürünlerin fiyatlarına bakıp, kendi hayatlarına dönmesi, parmak kadar bir çantasının, aslında ne yapsa okutamadığı çocuklarının ihtiyacı olan tüm senelik eğitim parasının kat kat fazlası olduğunu idrak etmesi ve mutsuz hayatında yeniden mutsuz olmak gerçeği.. İşte buna sebebiyet vermeye hiç kimsenin hakkı yok. Onun için bırakıverin de fiyat bilgisinden okuyanlar eksik kalsın be. Bilen, gücü yeten, ilgili olabilen zaten biliyor her şeyin fiyatını.. ama işte yazdığım gibi dünyada ince düşünce olsaydı, başkalarının yerine kendimizi koyabilme büyüüklüğü olsaydı, belki hayat, daha güzel olurdu, kim bilir ?

    YanıtlaSil
  11. Feryal hanimin puantiyeli Celine pantalonu ve zamansiz siyah Chanel elbisesine hayran kaldim. Zamansiz parcalara harcanan paraya hic acimam, her zaman yatirimdir. Feryal hanimin sectigi parcalarda bunun guzel orneklerinden.

    YanıtlaSil
  12. Gazetedeki o fiyatlari sahsen bazi unlulerin kendisinin verdigini dusunuyorum. Tamam chanel cantanin kendisi bilinir fiyati ogrenilebilir ama bazi parcalarin hic bir ayirici ozelligi yokken markasi ve fiyati yaziyor. Hit, bilinen parcalari kast etmiyorum, duz bir tshirt mesela, milyon tane marka olabilir. Bunlari hic bir insan bilemeyecegi gibi, zaten gazetelerin moda gurularini icinde calistirmaigini biliyoruz. Nasil oluyor da o parcalar sahi yaziliyor? Bence durum gercekten kendilerinin soylemesi ise cok cok daha garip ve vahim degil mi? Bu durumda gazeteden cok o isimler hakkinda konusmamiz gerekir. Bazi parcalari nasil bilindigi soruldgnda Pelin hanim soruyorum ya da twitterda kendi yazdi diyor. Gazete icin de bilinebilecek parcalar tamam da bu parcalar icin aynisini yapip daha da vahimi fiyatini da sordugu ve insanlarin cevapladigi nedn hic dusunulmemis?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. katılıyorum ve öyleyse yapanı kınıyorum. bak bu cümleyi posta eklemeyi unutmuşum en azından buraya yazayım. markanın söylenmesinde bir sorun görmüyorum çünkü bu da bir sektör ve ciddi meraklısı ve örnekleri var.

      Sil
  13. Feryal Gülman'ın birkaç kere aynı kıyafeti giymesi neyi ifade ediyor anlamadım . Yine en pahalı ayakkabıları , çantaları ve elbiseleri alıyor ...Feryal Gülman , Ayşe Kucuroğlu vs. bilinçli tüketim konusunda en son konu edilecek kişiler .Hayır paraları var harcıyorlar , bizde zevkle izliyoruz , neler çıkmış görüyoruz . Ama baştan aşağı Celine , Hermes vs. giymiş biri birkaç kere gazetecilere gözümüze soka soka aynı kıyafeti giydi diye bilinçli tüketim yapmış olmaz .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ama konunun özünü anlamamışsın. Konu neden pahalı parçalar alınıyor değil. Fakir edebiyatı da yapmıyorum. Alınan parçaların ve verilen paranın kıymetinin bilinmesini diliyorum. Yani yıllarca kullanılması, her alanda değerlendirilmesini kastediyorum. Benim için bu da bir nevi tutumluluktur. Ha sana birşey ifade etmiyordur o zaman yapacak birşeyim yok senin fikrine de saygı duyuyorum. Sonuçta hepimiz aynı düşünemeyiz.

      Sil
  14. Rich kids of Instagram :)

    YanıtlaSil
  15. 70'lerden kalan pahali parcayi kullanmak tutumluluk degil, gosterisin yaratici halidir bence..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bana göre de zamansız parçaların değerinin bilinmesidir. Ki Etel Baler rahatlıkla taa 3-4 sezon evvelin parçalarını bugün bile rahatlıkla kullanan biri. Burdaki yaklaşımı anlamayan biri kalkar ıyyy hale bak hala eski koleksiyonu giyiyor hiç yakışıyor mu diye eleştirir bense ne güzel aldığının kıymetini biliyor diye bakarım.

      Sil
    2. Pelin hanimBurdaki yaklaşımı anlamayan biri kalkar ıyyy hale bak hala eski koleksiyonu giyiyor hiç yakışıyor mu diye eleştirir bense ne güzel aldığının kıymetini biliyor diye bakarım.
      Demissiniz ama boyle diyen var midir acaba merak ettim. Bu postu okuyup da gercektn boyle dusunen bir insan bile varsa lutfen yazsin. Cok merak ettim???
      Bence herkes kiymet bilmek konusunda hemfikir. Buradaki mesele denildigi gibi bastan asagi hermes chanel giyen birini tutumluluk abidesi gibi gostermek -fakir edebiyatini ben de yapmak istemem ama- 3 kurusa ev bakan insanlarin oldugu dunyada sizce de abarti ve onlara ayip degil mi?

      Sil
    3. Ben sana söyleyim inanki çok var ;) Feryal Gülman 'ın olması ise "o bile" diyebilmek ;)

      Sil
  16. feryal hanımın en alttaki siyah elbisesi feci halde küpe istiyor bana kalırsa. o yaka kesimine o kocaman kolyeleri yakıştıramadım.

    YanıtlaSil
  17. Postun mesajina sonuna kadar katilmakla beraber F.G hakkindaki yorumu hatali buluyorum. Ozellikle ilk iki fotograf hanimefendinin aslinda ovuldugu kadar tarz sahibi olmadigini gosteriyor. Ornegin Ezgi Kiramer ayni parcayi farkli farkli kombinler, cunku tarzi dogrultusunda aldigi parcayi nasil kullanacagini bilir. Oysa F.G sezonun hit parcalarini satin aliyor. Sik mi? Evet. Izlemek hosuma gidiyor mu? Evet. Ama tarz sahibi degil iste. Baska ornekler vardit belki ben burada gordugum uzerine yorum yapiyorum. Bu fotograflar benim onun hakkindaki algimin dogru oldugunu gosterdi.

    YanıtlaSil
  18. Moda acisindan mesele ayni kombini defalarca giymek degil ayni parcayi farkli farkli kullanmaktir. Siyah elbise ornekleri bile son derece garantici. Neredeyse ayni aksesuarlarla kombinlenmis. Guzel ama heyecan verici degil

    YanıtlaSil
  19. Pelin, bilincli tuketime feryal gulmani ornek vermek abesle istikal olmus ama hadi neyse. :))

    Zenginin mali zugurdun cenesi. Allah olanada olmayana daha cok versin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ama zaten işin vurucu olan yönüde feryal gülman 'ın olması. Maksat "o bile" denmesi

      Sil

Yorum Gönder

Herhangi bir hakaret ve küfür içeren hiçbir yorum yayınlanmayacaktır.

Düşüncelerinizi ve eleştirilerinizi benimle paylaşmanızdan mutluluk duyarım.