Kolları Kesip Bele Taş Koymakla TASARIMCI Olunmuyor !



Hep diyorum. Benim gözümden kaçsa bile sizlerin gözünden kaçmıyor diye. Geçtiğimiz hafta Evelize Kosif 'in Selma Çilek tasarımı elbisesiyle ne kadar hoş göründüğünün postunu yazmıştım. Selma Çilek tasarımı diyorum çünkü sosyal medyada #selmacilek olarak etiketlenmiş. Hatta yanılmıyorsam tasarımını bizzat Evelize Kosif 'in kendisi Selma Çilek adına yapmış. Ama bir diğer resimde ise #selmacilek design olarak etiketlenmiş. Artık nasıl bir tasarımcılık becerisiyse buyrun büyük uğraşlarla hazırlanan tasarımın orjinali Stephane Rolland elbise. Rahat rahat elbise için tebrikler bile kabul edilmiş. 

Stephane Rolland 'ın tasarımını beğendim ve kendimce yorumlayıp diktirdim ya da müşterime diktim demek başka hiçbir bilgi vermeyip başkasının tasarımını kendine mal etmek başka..

Ne yazık ki kolları kesip bele taş koymakla tasarımcı olunmuyor ! 




UYARI : Bu post @ModaVeSosyete 'ye aittir. Kullanmak isteyenler kaynak belirtmek zorundadır. Aksi takdirde yasal işlemlere başvurulacaktır.

Yorumlar

  1. Pelincim kötü bir günde twitter takip ederken yüzümü güldürdün, teşekkür ederim. İtinayla çalınır ve olabilecek en alaturka forma sokulur.

    Öpüyorum seni :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. mutlu oldum yüzünü güldürdüğüme :) ben de seni öpüyorum

      Sil
  2. Eyvah rezalet!
    Tam bu Selma Çilek başarılı olacak galiba diyorduk ki hırsız çıktı.
    Pardon ama çalma işini hertürlüsü hırsızdır.
    Pelin tarafsız olmana bayılıyorum :)
    Sevgiler,
    Ece

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok teşekkür ederim bunları duymak harika :)

      Sil
    2. boyle seylerı yayınladıgınız ıcın cok tesekkur ederım gercekten ortada cok cıddı emek hırsızlıgı soz konusu birileri kafasını patlatıyor bunları hazırlamak ıcın bırılerıde onlarla aynı yerde olmak ıcın sadece copy modify paste yapıyor ellerınıze sağlık

      Sil
  3. lk gördüğümde de Pelin nasıl kaçırmış bunu dedim. Ama hemen fark ettin neyse ki.
    Sinir oluyorum böyle bir iki oynamadan sonra benim eserim diye ortaya çıkanlara.
    Azıcık yürekli olun da kabul edin sahte olduğunu. Nasılsa öyle de olsa böyle de olsa ortaya çıkıyor sonunda.

    jbck'in yorumuna katılıyorum, olabilecek en alaturka biçime sokulmuş gerçekten.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aslında ben farketmedim. barbie başlıklı postuma bir okuyucum yorum yazmış da farkına vardım. ha gözüm bir yerden ısırıyordu ama SR olduğunu bulamamıştım. sağolun iyi ki varsınız :)

      Sil
  4. büyük fiyasko:) bu hatuna hiç yakıştıramadım:)

    YanıtlaSil
  5. Ben gerçi onu beğendim diktime de karşıyım da kendine mal etmeğe iyice sinirleniyorum. Hem salak yerine konuluyoruz hem de çok sevdiğim moda endüstrisine saygısızlık olarak görüyorum. Çünkü bunu yapana da tasarımcı, Riccardo Tisci, Karl Lagerfeld, Alexander Wang'e de tasarımcı diyoruz...

    Bir deeee tasarımı çarptığı yetmemiş taşlarla kyafeti öldürmüş!

    http://nerd-of-fashion.blogspot.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tabi canım. hep diyorum zaten kişiler bir modeli beğenip diktirebilir giyebilir. ha bu sosyetik bir bayan bile olabilir. ne denir ki keyfinin kahyasıdır istediğini yapar. ben öyle bazı yayınlar gibi tü kaka demem üstelik. ama başkasının tasarımını kendi tasarımım diye sahiplenmek ?! işte bunun affı olamaz. tebrikler kabul edilmş, çok uğraşıldı demiş de demiş. minik bir not yazmış olsaydı bile yeterdi. demek ki sosyal medya doğru kullanılmalı ya da mesleğin etiği yerine getirilmeli.

      Sil
  6. Pelin gerçekten süpersin hiç bişi kaçmıyor senden;herkese hakkını veriyorsun gülümsettin beni :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. siz okuyucularım sayesinde. benden kaçsa bile sizden kaçmıyor. mesela bu kaçmıştı ama bir okuyucum uyardı da yazdım :)

      Sil
  7. Ve sonuç ne kadar arabesk bir elbise. Çalmak var çalmak var.

    YanıtlaSil
  8. keşke elbisenin orjinalini giyseymiş. En azından böyle genç assolist gibi olmaz daha klas bir şıklık sergilermiş.

    YanıtlaSil
  9. Ben instragram da begendim demene de sasirmistim Pelin

    Cok alaturka, beline taslar vs

    Belkide bircok kisi Selma Cilek ismini benim gibi ilk defa duydu bu post ile ama ne yazik ki hep bu basarisiz araklama faaliyetiyle hatirlanacak.

    Boyle bir itibar kaybina deger mi???!!!

    Zeynep T.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. haklısın. ama evelize kosif 'e yakıştırdım ben. güzel kaldırdığını düşünüyorum. bu skandala rağmen hala düşüncem aynı :)

      Sil
  10. yazık etmiş...

    Pelincim bu tam gazetecilerin çalacağı bir haber dikkat derim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. canım yasal uyarımı yazdım. alanı yazanı da her yerde ifşa ederim. malum artık sosyal medya denen birşey var. kimsenin yaptığı yanında kalmaz. artık car car konuşuyorum :)

      Sil
    2. evet başımızda twitter gibi bir bela var sonuçta :)

      Sil
  11. bu post çok büyük bi ihtimal çalınır dikkat et ve bence bu sefer gerçekten işin peşini bırakma!

    YanıtlaSil
  12. arkadaslar valla ben selma cilekin kıs koleksiyonundan bir iki parca alma fısatı yakaladım ve o esnada kendisiylede tanısma fırsatım oldu. cok mutevazi cok seker cok ilgili bi kız ve ürünleride bu alanda daha cok yeni olmasına ragmen sasırtıcı derecede iyi.. evet bu gece elbisesi olayı tam bir fiyasko olmus ama bence bu kadar kısa sürede yurtdısında bile bircok yerde ürünlerini satabiliyosa bu kız demekki gelecek vaad ediyo. bilmem bi durup dusundumde yapılan bu tarz hatalarla bu gune kadarki tüm iyi islerin bir kalemde silinmesini ve direk kara listeye alınmasını cok acımasızca buluyorum ben yaa..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. modacının başarısının esası zevk, çizim tasarım vs kadar özgünlüktür. kendi çizgisini yaratmaktır, ve bu sadece başarı ölçütü değil meslek ahlakıdır, moda tasarımcısının olmazsa olmazıdır. çünkü moda doktorluk, öğretmenlik gibi hayatın olmazsa olmaz bir mesleği değildir, bir nevi zevkinizi, o konudaki bütün bilginizden damıttıklarınızı satarsınız ve lüks tüketimdir. moda olmazsa kimse ölmez, hayat durmaz yani. o yüzden de nasıl ki sizin emeğiniz en kıymetlinizse, amiane tabirle ekmeğinizi kazandığınız 'sizin' ürettiğiniz şeyse, başkasının emeği de en kıymetlisidir, bir nevi telif hakkıdır. büyütülecek birşey gayet de var yani bilmem anlatabildim mi.

      Sil
    2. çok güzel dile getirmişin eline sağlık. aynen burda konuşulan meslek etiğidir, ahlakıdır. yoksa iyidir tatlıdır bu konuda önemi olmayan ögeler.

      Sil
  13. bu kız benim bildigim boyle gece elbiseleri tasarlamıyo ya direk kendi koleksiyonunun satısını yapıyo ben magazasınada gittim gece elbisesi satısı yoktu valla. yazık olmus böyle bi haberle adının anılması cunku tasarladıgı gunluk kıyafetler gercekten basarılı. (instagramdan takip ediyorum ürünleri giyim konusuna ilgisi olan bircok ünlü bayan tarafındanda tercih ediliyo) elbiseyi giyen evelize kosif arkadası heralde o yapmasını istemis ve yapılmıs pelin seninde dedigine gore yani araklama olayı kıza maledilmemeli bence. neyse hatalar ders almak icindir =)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yazarken çok hassas davrandım. elimde 2 görsel var. birinde elbiseyi evelize kosif 'in tasarladığını yazıp kendi markasını etiketlemiş. bir diğerinde ise ikisinin olduğu görselde iki elbiseyi de direkt selma çilek olarak etiketlemiş. kendisi kendisine mal etmişse benim mal etmem yanlış olmasa gerek.

      Sil
  14. bende tanıyorum kendisini bursalı çok tatlı bir bayan ama tabi bazı şeyler için ilgili tatlı olması yetmiyor zaten kızın burda kişiliğiyle ilgili birşey söylemiyoruz sadece bu duruma nasıl geldiğini konuşuyoruz aslında önü çok açık ama bu büyük bir hata bence modacıysanız modayla ilgili birşeyler yapıyorsanız yaratıcı olucaksınız böyle esinlenmekle kopyacılıkla orasını kesip burasına başka şey takla olmaz bak yakalanırsınız pelinime.zaten biraz yetenegin varsa yurtdışında moda okuduysan birazda babanın çevresi geniş ve zenginsen oldun modacı bu türkiyede bu lafım sadece çilek için değil bu durumda olan daha birçok kişi var hepsinin durumunu burda çıkarıyoruz meydana yaratıcı olun modacılarımızz______

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aynen canım. mesela roman, ipekyol gibi bir sürü marka var taklit yapan. hatta birebir taklit yapıyorlar. onların haberini yaosam sonu gelmez insanlar sıkılmaya başlar. burda olay bir tasarımcıdan bahsetmemiz. çünkü bunun sonu tasarımcılık değil terziciliğe girmektir. hala bu ikisinin arasındaki farkı anlayamadık gitti 1

      Sil
  15. Bende ugramistim magazaya kendine ait cok zevkli bir koleksiyonu var ama musterinin istegine gore de elbiseler dikiyor.Gordugum kadariyla instagrama da yazmis by Evelize Kosif diye.Belki de birine koleksiyonu disinda kiyafet dikerken daha dikkatli olursa bu tarz seyler gelmez basina.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bir başka resim daha var. ikisinin bir arada olduğu ve iki elbiseyi de #selmacilek olarak etiketlediği.

      Sil
  16. Bu iki fotoğrafı bulmak ve yazmak, bu Blogu bundan seviyorum. Tebrik ederim. Dünyada ve Türkiyede olmayan bir şey değil ama bizde bu durum had safhada olduğuda kesin. Üzülüyorum, yaratıcı kişilerin çok olduğu ve yetiştiği ülkemde böyle durumları görünce o kişiler için üzülüyorum. Neden diye soruyorum. Siz ortaya çıkardıkça umarım bunu yapanlar azalır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok teşekkür ederim sevgilerimi gönderiyorum :)

      Sil
  17. bu cizgilerde bir elbisede beldeki pariltilar gozumu tirmalamisti. bisiler yanlis gibi gelmisti. bu basarili form ve materyaller ile rus isi pariltilarin nasil bir araya gelebildigi boylece aydinladindi. nerde orjinalin zarif altin rengi kemeri nerde laleli pariltilari. yazik

    YanıtlaSil
  18. Tipik bir Istanbul hikayesi...Varlikli kiz designer olmaya calismis!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok doğru bi yorum olmuş katılıyorum..!

      Sil
    2. hahaha süper...

      Sil
  19. bence cok olcusuz bi yorum olmus kızın varlıklı olmasının bu durumla yada designerlıgıyla ne alakası var onu anlayamadım?? bu tarz yorumlar gercekten asıl amactan sasıp komik oluyor =)

    YanıtlaSil
  20. konuyla alakasiz ama bunu paylasmasam catlarim:

    http://www.htkulup.com/soylesi/haber/854714-hayallerim-gercek-oldu

    "Televizyon ve HOT COUTRE alanda çalışmalar yaptım"

    HT Kulup'e basarilar dilerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 12-13 dolara danışmadaki çocuğa takı sattırıp anneside üstüne koymuş ve ev almış :)

      Sil
    2. Ahahahahahahahaha!! Komedi!!

      Sil
    3. Röportajı şimdi okudum bir yerde hot coutre yazmışlar bir yerde hot cautre yazmışlar, rezalet olmuş. Sıcak couture, ya da seksi couture demek olmuş hahaha. Bunların editörleri, başlarında kontrol edeni, baskıya göndermeden gözden geçireni yok mudur? 70lerde de değiliz, Google denen birşey var.
      Elbseye gelince aslında kolsuz sahte versiyonu daha çok beğendim ama sahte sahtedir. Yapanın kariyerine büyük zarar verir. Olmamış.

      Sil
  21. Hadi yabanci kelimeyi bilemedin de yazamadin, peki buna ne demeli, kelimeler yamuk yumuk, yarisi Ingilizce yarisi Turkce karakterler, kardesim madem beceremiceksin, o zaman git baska is yap, bosuna yer kaplama:

    "erken yaşda yaptığm evlilik sebebiyle üniversiteye devam edemedim"

    "artık her şeyin oraniğini bulmak mümkün"

    Bi de zirt pirt hayatta asla neyi affedemezsiniz diye sormuyolar mi, adam/kadin ne desin yani, bu kadar vizyonsuz, bu kadar anlamsiz sorular olamaz

    Not: Roportaji veren kisiye hic bir lafim yok, ben magazin gazeteciligin geldigi noktayi gostermek istedim, normalde usenirim ama bu sefer dayanamadim.

    http://www.htkulup.com/soylesi/haber/851109-ali-senin-kizi-olmak-ayricaliktir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Soruları yazılı mı göndermişler nedir editleyen kişi çileden çıkmış olduğu gibi bırakmış herhalde. Herşeyin oraniğini ben de severim :))))))))))

      Sil
    2. Sorular bariz bir şekilde mail yoluyla cevaplanarak idare edilmiş :) Ben Habertürk gazeteciliğini beğenmiyorum. Editörü bir çok şeyi kaçırıyor ancak bu kadarının kaçırılacağını düşünmüyorum. Bana abuk cevaplarına ve yazısına kasten yapılmış gibi geldi :)

      Sil
  22. evet HT KULUP sorulari cok anlamsiz. herkese sosyal yardim projelerinde yer aliyor musunuz diye soruyorlar. bunlar yardimi kendi sayfalarinda carsaf carsaf verilen etkinliklerden ibaret saniyor galiba.

    adamlar ne desin universitede ogrenci okutuyorum ya da gariban doyuruyorum nasil desin? bu isler gizli olur. yardim denilen sey, sosyal yardim projelerinden mi ibaret?
    ben hem yardim yapiyor hem de bu sosyal yardim projelerinden yer almak icin hicbir vakiftan davet almiyorsam, yardimsever olmayacak miyim? saka gibi!
    hem Turkiyenin tek elit sosyete magazinini yapiyorum diye ovun, hem komik sorulardan komik roportaj fotograflarindan ileri gideme.
    Kaliteli magazini ben bir kanal d`de gul golge`nin sundugu magazin programinda gormustum. cok mu zordu onun gibi kaliteli bir format olusturmak.
    HT Kulup internet sitesi lise ogrencilerinin cikardiklari okul gazeteleri gibi. haberturkte yer alan programi ise daha da feci!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gul Golgenin programı dedin bir cuval incirin icine ettin be kardes ..Biraz su perspektifinizi genişletin ..ne guzel yazmıssın sonra son 2.satırda yine aynı ht kafasına dönmüşün..karşılastırmaları elinizdekilerle yapmayın cunku elde hicbirsey yoksa karsılastıracak bişey de olmaz çöpü altın sanarsınız..oysa ki olması gerekeni kafa kurgularsa karsılastırma da daha kaliteli olur daha iyi iş çıkar..

      Sil
    2. tatlim iyi diyorsun da Turkiye sinirlarinda o var, o ornegi verdim ne var bunda. ht kulupun pespayeligi konu. konudan sapmayalim:)

      Sil
    3. Fatih Altaylı var başlarında, daha fena ne olabilir ki?

      Sil
  23. Kosif gibi bi musteri kalkip gelmis, ve ben bu elbisenin yazlik versiyonunu isterim demis olsa , Selma Hanim, yok sagolun ben kopya yapamam diyebilirmi ....
    kolay yoldan terzilik ve para kazanma yolu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Diyebilmeli. Zaten kosiflerin gelini niye kopyasini yaptirsin gider orjinalini alir. Herkes eda taspinar mi?

      Sil
  24. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Niye yorumum yayinlanmadi acaba?

      Sil
    2. Önce yayınladım ama sonra silmek istedim. Burda özel durumların konuşulmasını istemiyorum. Başlık moda öyle devam etsin lütfen. Herkesin inanışı, seçtiği yaşam tarzı sadece kendisini ilgilendirir. Farklı farklı yorumların gelmesine yol açacak bir yorumdu.

      Sil
  25. yanılmıyorsam evelize kosif zaten selma hanımın katalog cekimlerindeki mankeniydi.. kendisi selma hanım icin boyle bir pozisyonda yer almısken (ki eminim sadece selma hanımın hatrı icin yapmıstır) selma hanımın onun istedigi, onceden varolan bir elbiseyi yapamayacagını soylemesi pek mumkun olmasagerek.. bu durum bana bu elbisenin araklama niyetiyle degilde tamamen hatır gonul hesabına dikilmis oldugu fikrini dusundurdu.. #selmacilek olarak yapılan etiketlemelerdede by #evelizekosif diyerek zaten durum belirtilmis. yani biraz degil durum tamamen hatır gonül isi ama modacı selmacilek tarafına pahalıya patlamıs oldu =)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Herhangi bir hakaret ve küfür içeren hiçbir yorum yayınlanmayacaktır.

Düşüncelerinizi ve eleştirilerinizi benimle paylaşmanızdan mutluluk duyarım.